örömteli készülődés

2020.12.04. 17:30

5+1 szenzációs karácsonyváró ötlet a naszályi anyukáktól (receptekkel)

A naszályi baba-mama klub a járvány és a korlátozások idején is nagyon aktív, igaz, ezúttal az online térben. Most a közelgő karácsonyra készülnek.

Szénási Szimonetta

Benke-Schnell Hajnalka, a naszályi baba-mama klub megálmodója és szervezője a jelenlegi járványhelyzetben is sok energiát fordít arra, hogy az évek óta remekül működő csoport továbbra is aktív maradjon. Legutóbb arra buzdította az anyukákat, hogy egyrészt a mostani bezártság, másrészt a közelgő Mikulás és karácsony alkalmából osszák meg egymással kreatív ötleteiket, kedves szokásaikat, amivel a gyermekek is jól szórakozhatnak. Ezeket most mi is megmutatjuk olvasóinknak, hogy ők is inspirálódhassanak.

1) Papírkoszorú

1 papírtányér, 2-3 színes lap, olló, ragasztó, esetleg pompomok, és egy lelkes segéd kell, hogy elkészüljön a szép papírdísz – ajánlja Szilai Ildikó, aki az ötletet a Pinterest nevű oldalon találta, majd kiscsoportos gyermekével elkészítette a szép dekorációt.

Ildikó kreatív kislánya még extra gyertyákat is csinált (Fotó: Szilai Ildikó / Naszály IKSZT baba-mama klub/Facebook)

2) Házi gyurma

Ezzel az ötlettel nemcsak az ünnepekre, de bármilyen alkalomra remek díszeket, figurákat lehet készíteni. Benke-Schnell Hajnalka elárulta, hogy a gyurmázás a kevés olyan dolog egyike, amivel mind a négy gyermekét le tudja kötni.

A gyurma házilag is könnyen elkészíthető, és sokoldalú játék (Fotó: Benke-Schnell Hajnalka / Naszály IKSZT baba-mama klub/Facebook)

Az édesanyától a receptet is megkaptuk.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt

6 dl víz

5 evőkanál só

3 evőkanál olaj

2 evőkanál borkősav

Elkészítés:

Az összetevőket addig kell főzni, míg fakanállal keverhető. Ha kihűlt, ételfestékkel vagy temperával lehet színezni, de utóbbi esetben vigyázni kell arra, nehogy a kicsi a szájába vegye! – hangsúlyozta Hajni.

3) Színező

Bruzsa-Sebők Kitti a színezőkre és a játékos feladatlapokra esküszik. Elmondása szerint két kisfia remekül elvan a képekkel, amíg ő elrámol a házban. Az interneten számos letölthető verzió van fent, ünnepi témájúak is.

Bruzsa Bulcsú (balra) és bátyja, Csanád nagyon szeretik a kreatív foglalkoztatókat (Fotó: Bruzsa-Sebők Kitti / Naszály IKSZT baba-mama klub/Facebook)

4) Filc fenyő

Szintén Kitti osztotta meg a csoportban, a tagok előző évi munkáinak mintájára készült filc fenyőfáját, amit fiaival papír díszekkel fog felékesíteni. Az ötlet továbbgondolható, és akár textilből vagy terményből készült dekorációk is kerülhetnek rá.

A fenyőfa szinte bármivel felékesíthető: rajzokkal, kézzel varrt díszekkel, bolti függőkkel, terményekkel (Fotó: Bruzsa-Sebők Kitti / Naszály IKSZT baba-mama klub/Facebook)

5) Díszes kartonfenyő

Maszlavér Bianka fenyőfát rajzolt gyermekeinek, amit ők aztán kifestettek, majd csillámokkal és flitterekkel csinosítottak ki. A legkisebbekkel is jó szórakozás a mutatós képek elkészítése, amik akár képeslapként vagy kísérőkártyaként is használhatók.

Ilyen gyönyörű képek készültek a Maszlavér családnál (Fotó: Maszlavér Bianka / Naszály IKSZT baba-mama klub/Facebook)

+1) A megunhatatlan mézeskalács

Mint a legtöbb kisgyermekes családban, a naszályi otthonokban is hagyománya van a mézeskalács készítésnek advent idején. Sokan a Mikulásnak is tesznek az ablakba, egy pohár tej és a gyermek Jézuskához írt levele kíséretében. Éppen ezért nem mindegy, hogyan sikerül a sütemény!

Hajniék ilyen mutatós mézeskalács fenyőket készítettek a gyerekekkel a Mikulás köszöntésére
(Fotó: Benke-Schnell Hajnalka / Naszály IKSZT baba-mama klub/Facebook)

Hajnalka ebben is segíti a csoport anyukáit, mégpedig egy jól bevált recept megosztásával. A tészta kiszaggatása, majd díszítése ráadásul remek közös szórakozás a kicsikkel!

Az egy hónapig puha mézeskalács titkos receptje

Hozzávalók:

1 kg liszt

20 dkg porcukor

3 teáskanál szódabikarbóna (a titkos hozzávaló! :) )

1,5 evőkanál mézeskalács fűszer vagy fahéj és szegfűszeg keveréke

30 dkg margarin vagy vaj (mindegy, melyik, csak puha legyen)

2,5 dl méz

3 tojás

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, a tésztát fél centiméter vastagra nyújtom, majd jöhetnek a manók szaggatni! :) 180 fokon körülbelül 7-9 percig sütöm, arra kell vigyázni, hogy az alja ne barnuljon, azaz nehogy túlsüljön, mert akkor kemény lesz!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában