hip-hop

2020.10.05. 11:30

Európai sikerei után már saját koreográfiáit tanítja a fiatal tatabányai táncoktató

A 22 éves Antal Zoltán az Aforce 1 TSE táncosaként már nemzetközi sikereket is elért. Azóta elkötelezett táncoktatóként már saját koreográfiáit tanítja a fiataloknak.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

Négy éve a felnőttkorosztály tánccsoportját gyarapítja, Párizsban, Rómában és Berlinben is képviselte egyesületét a nemzetközi World Of Dance versenyeken. Az Aforce 1 TSE táncosa, Antal Zoltán mára már saját koreográfiáit kezdte el tanítani.

– A véletlen műve, hogy anno betévedtem Korcsok Renátó órájára, ezt azóta egy cseppet sem bánom – emlékezett vissza a kezdetekre a fiatal edző. Hozzátette: már akkoriban is követte az annak idején is trendi hip-hop stílust – a gyakran nézett, táncosokról készült videók őt is megszólították.

A 22 éves oktató a nemzetközi megmérettetések révén magába szívott tudását nem sokkal ez után másoknak is elkezdte átadni. Arra a kérdésre, hogy hasonlítható-e a tánc a klasszikus sporthoz, Zoltán kiemelte: a csapatsportokhoz mindenképpen mérhető.

– Adott egy koreográfia, adott egy zene. A fellépéseken azonban az esztétika rendkívül fontos. A táncos minden pillanatban ügyel a társaira, így az is sztereotípia marad, hogy a leghátsók nem számítanak. Jól kell teljesítenie mindenkinek, így lesz igazán jó az előadás – mesélte Antal Zoltán.

Junior és tinikorosztályokban, Tatán és Oroszlányon is edzéseket tartó fiatal oktató elárulta: az aktuális trendeket a kezdetek óta követi. – Gyerekek és tinédzserek járnak a táncóráimra. Mivel ők már jóval fiatalabbak, mint én, szemmel kell tartanom, mi a mai divat, mit hallgatnak a gyerekek. A mainstream zene évről évre változik – mesélte a trendekről az oktató.

– 8 és 13 éves korig várom a fiatal érdeklődőket az óráimra. A koreográfiák által a mozgáskoordinációt és a ritmusérzéket fejlesztjük. Koncentrálni is tanulunk, hiszen a csapatban való tánc komoly figyelmet és együttműködést igényel. A gyerekekből utánpótláscsapatokat verbuválunk, akik utánunk képviselhetik az egyesületet a további nemzetközi megmérettetéseken – mesélte a jövőre vonatkozóan Antal Zoltán.

A hip-hop nemcsak táncstílus, hanem életérzés is

– Bárhol járok, fülhallgató van a fülemben, néha az utcán sem fogom magam vissza, ha eszembe jut egy-egy koreográfia, akaratlanul elindul a lábam – mesélte az oktató, aki szerint az eredetileg az amerikai Bronxból eredő hip-hop érzése nem csak a táncpróbákon járja át a csoporttagokat. A táncosok a színpadon és a hétköznapokban is képviselik az irányzatot: fellépéskor a mozdulatok, a mindennapokban pedig a stílusnak megfelelő öltözködés beszédes, melyet az oktató is magának érez.

– Amerikában ez a stílus mindennapos, nálunk azért még egyeseket meglep a laza, bő ruhákban gazdag öltözködés – árulta el az oktató, aki hozzátette, stílus ide, vagy oda: számára minden a tánc. – Mikor táncolok, teljesen kikapcsolódom. Ha tehetném, nemcsak a szabadidőmben, a fellépéseken vagy a próbákon, hanem egész nap táncolnék – mondta Antal Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában