rangos elismerés

2020.10.22. 16:21

Érdemkeresztet kapott az esztergomi tárogatóművész, akinek játéka minden magyart megérint

Fehér László tárogatóművész, pedagógus részére adtak át „Magyar Arany Érdemkereszt” kitüntetést október 22-én az esztergomi városháza üléstermében.

P. Z.

Fehér Lászlónak Völner Pál országgyűlési képviselő (balra) és Hernádi Ádám adja át a rangos elismerést

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az aktuális képviselő-testületi ülés záróakkordjaként megtartott díjátadón Völner Pál országgyűlési képviselő és Hernádi Ádám nyújtotta át Fehér Lászlónak az Áder János köztársasági elnök által aláírt oklevelet és a kitüntetést. A budapesti Sándor-palotából küldött oklevélen szereplő indoklás szerint a művész „több évtizedes, sokoldalú klarinét- és tárogatóművészi, valamint zenepedagógiai pályája elismeréseként” érdemelte ki ezt a magasrangú kitüntetést.

Esztergom lakói és az ide érkezők minden nap, délután fél ötkor a Szent Tamás-hegy tetején lévő kápolnából hallhatják Fehér László tárogató játékát felvételről, a „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország” című népdal feldolgozását. Az esztergomi zenés szignó a trianoni békediktátum miatt elvesztett magyar területekre emlékezteti a zene hallgatóit. Emellett Fehér László szinte minden városi, illetve civil kezdeményezésű vagy nemzeti-keresztény pártok által rendezett helyi ünnepen szerepel tárogatójával, hogy azon hazafias és népdalokat adjon elő.

A Kemma.hu-nak korábban adott interjújában Fehér László a tárogatóról, mint jellegzetesen magyar hangszerről beszélt. Ahogy mondta: „A tárogató, egy korábbi, síp, illetve kürt változatban már a honfoglaló magyaroknál is használatban volt. Az egykori hadi jellegű híradástechnikai eszköz az 1898-as világkiállításon ismerte meg a széles világ.”

A tárogatóművész útja

Az 1955-ben a partiumi Végváron született Fehér László klarinét és tárogatóművész, régizenész, zenetanár, egyetemi docens Dorogon és Esztergomban tanított, 1997-től docensként a Vitéz János Pedagógia Karon. Alapítója a Strigonium Consort régizene együttesnek és a nyergesújfalui Szabolcsi Bence Zeneiskolának, valamint tizenhárom évig vezette a zeneiskola ifjúsági fúvószenekarát. Fehér László hazafias- és népdalokkal már a rendszerváltás megelőző években adott kisebb koncerteket a Szent Tamás-hegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában