fejlesztés

2020.09.20. 11:23

Régészek kutatnak a Duna mentén

A Duna és Esztergom kapcsolatában a Mária Valéria híd mellett a legnagyobb esztergomi beruházás az új árvízvédelmi gátrendszer megépítése lesz.

P.O.Z.

A Duna és Esztergom kapcsolatában a Mária Valéria híd mellett a legnagyobb esztergomi beruházás az új árvízvédelmi gátrendszer megépítése lesz.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A projektről tulajdonképpen már a 2013-as rekordmagasságú árvíz óta beszélnek többet, a tervek elfogadása, a finanszírozás megszervezése és a törvényi feltételek biztosítása után most megtörtént „az első kapavágás”. A híd és a táti szigetek közötti szakaszon elindult a majdani gát nyomvonalán a régészeti feltárás.

Szeptember 9-én jelent meg az első hír a Facebookon arról, hogy megkezdődtek az új esztergomi árvízvédelmi gát építését megelőző régészeti munkálatok. A polgármester akkor arról tájékoztatott, hogy „a régészek mintegy 70 helyszínen, 8200 négyzetméteren mérik fel azt, hogy hol szükséges további munkálatokat végezni. Ismételten egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megkezdődjön az Esztergomot védő gát építése.”

A fejleményről most részletes tájékoztatást az ÉDUVIZIG adott a 24 Órának. Ennek lényege, hogy a gátépítéshez kapcsolódó régészeti próbafeltárások a 11-es út táti csomópontja és a Mária Valéria híd közti szakaszon indult meg a múlt héten. A feladatot a Várkapitányság Nonprofit Zrt. végzi, mely vállalat az „Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. üteme” projekt alap kiviteli tervének készítéséhez kapcsolódó előkészítő munkálatok keretében dolgozik a fent említett területen. A projekt rendelkezik vízjogi létesítési engedéllyel, mégpedig az újranevesítésre került kormányhatározatban foglaltak alapján, előkészítési projektként 900 millió forint támogatási összeggel. Ennek alapján készül jelenleg az alap kiviteli terv és a régészeti próbafeltárás is.

A nemrég bejelentett munkálatok előtt az előzetes régészeti dokumentációt készítették el, melyet a terepen való bejárásokon tapasztaltak és a geofizikai vizsgálatok alapoztak meg. A régészek ezek figyelembevételével határozták meg a jelenlegi próbafeltárások kutatóárkainak helyszíneit. Az ÉDUVIZIG-től kapott tájékoztatásban arra is kitértek, hogy a régészeti feltárások másfél-két hónapot vesznek majd igénybe, a munkálatok közutakat nem érintenek, így a közúti közlekedést nem befolyásolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában