meglepetés

2020.09.09. 20:00

Az első magyar űrhajós Oroszlányban találkozott a kislánnyal, aki 40 éve fogadta

Farkas Bertalan űrhajós és Csőke Antal fizikus érkezett a közelmúltban Oroszlányba azzal a céllal, hogy a roma fiatalok fafaragó táborának egyik állomásán részt vegyen. Látogatásuk legfőbb indoka az volt, hogy példát mutassanak a roma kisgyerekeknek, kellő tanulás és nyelvismeret mellett mire lehet képes az ember.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Rostás Árpád roma restaurátor, asztalos meghívására nem mindennapi vendégek érkeztek a Munkás Szent József plébániára, akik megosztották több évtizedes tapasztalataikat az űrkutatás terén a közelmúltban. Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós és Csőke Antal fizikus. Az esemény egyik megható pillanata volt, amikor virággal üdvözölte az űrhajóst Kecskeméti Béláné – leánykori nevén Kozák Ágnes –, aki 1980-ban a földre szállást követően is köszöntötte őt egy bicskei rendezvényen.

Még mielőtt történetének meséjébe kezdett volna az első magyar űrhajós, Kutschi András prépost felkonferálta Csőke Antalt. A fizikus nagyban hozzájárult a világon egyedülálló sugárzásmérő műszer tervezéséhez, melynek segítségével Farkas Bertalan negyven évvel ezelőtt elhagyta a földet. Visszaemlékezéséből kiderült, hogy az űrkutatás terén folyamatosan szerzett óriási anyagi és szellemi potenciálok megmozgatásával, valamint az Interkozmosz program keretében nyílt lehetősége az első magyarnak az űrbe jutni.

Fotó: Fortepan/MHSZ

Végül, 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor megkaphatta a start­engedélyt a Szojuz–36 űrhajó, fedélzetén Valerij Nyikolajevics Kubaszov parancsnokkal és Farkas Bertalannal. Valamint azzal a mérőműszerrel, aminek súlyát sikerült jelentős mértékben csökkenteni és a 26 kilogrammos, bőröndnyi nagyságú sugárzásmérőből Csőke Antal háromnegyed év alatt egykilósat gyártott. Nagy szükség volt rá, hiszen a pilóták többszörös sugárzásveszélynek vannak kitéve odafent és ennek hiánya akár áldozatokat is szedhetett volna.

– El kell árulnom egy titkot. Általános iskolás koromban még azt sem képzeltem, hogy pilóta leszek, nemhogy űrhajós – mondta elöljáróban az űrhajós. Mint mondta, középiskolai padtársa unszolására jelentkezett vadászpilótának, miután kitűnő eredményeket és orvosi vizsgálatokat tudott felmutatni, egyenes út vezetett a repülőtiszti főiskolára. Pár évvel később már sugármeghajtású gépeket és szuperszónikus repülőket vezetett.

Fotó: Fortepan/MHSZ

Beszélt az amerikai, valamint a szovjet-orosz űrkutatásról, a túlélési gyakorlatok sokaságáról, aztán arról a nyolc napról is, amelyet a világűrben töltött. Farkas Bertalan elárulta azt is, minden megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön még ebben az évtizedben az űrbe küldeni a második magyart, minimum negyed évre, hogy kutatásai segítségével újabb jelentős mérföldkő szülessen hazánkban.

Kockacukor méretű kenyeret ettek

A roma gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték az űrhajó paramétereit. Farkas Bertalan szerint 340 tonnát nyomott (amiből 320 volt az üzemanyag), óránként 28 erez kilométert tett meg, így 144 alakalommal kerülte meg a földet. – Illik ott felkelni, ahol elaludtál – célzott a súlytalanságra, és az ebből adódó problémára, a falhoz ragasztott hálózsákra. Az űrhajós mutatóba hozott kockacukor méretű kekszet és kenyeret, valamint olyan libamáj-, pörkölt- és káposztakonzervet, melyek negyven évvel ezelőtt az űrhajó fedélzetére kerültek. Megmutatta a kávé- és teafogyasztást, illetve az öltözékről is beszélt, a szkafandert felváltó rövidnadrágról. Előadása annyira érdekesnek bizonyult, hogy végül minden jelenlévő gyermek megfogadta, ha felnő, szívesen kipróbálná milyen érzés az űrben élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában