kampány

2020.08.27. 07:00

Literenként 1000 forintot érnek az eldobált csikkek Dorogon

„Gyűjtsd a csikket, ne siránkozz!” címmel a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csoportjának kezdeményezésére, a civil szervezettel együttműködve cigarettavéggyűjtő-akciót hirdetett az önkormányzat. Az összegyűjtött csikkekért utalványokat kaphatnak a lakosok.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Szemétirtók nevű, lokálpatriótákból és a városért tenni akaró önkéntesekből álló csoport villámakcióiról és közösségi terek, szebb napokat látott dorogi helyszínek megtisztításáról vált híressé. A civilek minden eszközt igyekeznek megragadni, hogy valamilyen módon csökkentsék a városban eldobált csikkek mennyiségét. Szemétgyűjtő kezdeményezéseik mellett a figyelemfelhívásra is nagy hangsúlyt fektetnek, éppen ezért az önkormányzattal karöltve szeptembertől egy olyan akciót indítanak el, mellyel elérhetik azt, hogy bizonyos mértékben tisztábbak legyenek az utcák, közterületek.

A szeptemberben induló „Gyűjtsd a csikket, ne siránkozz!” elnevezésű kampány lényege, hogy a lakosokat jutalmazni fogják az összegyűjtött cigarettavégeknek megfelelően. Azok, akik minimum 5 liternek megfelelő mennyiséget szednek össze, azokat az önkormányzat vásárlási utalványokkal jutalmazza.

Mint azt megtudtuk, a városvezetés már megkötötte az együttműködést azokkal a dorogi vállalkozókkal, akik részt vennének a programban, ezáltal lehetőséget biztosítanak arra, hogy náluk használják fel a lakosok az utalványokat. A kizárólag a szabadtéri közterületekről összeszedett cigarettamaradékokat a városháza udvarán, előzetes egyeztetés alapján adhatják le a környezettudatos, lakcímkártyával rendelkező dorogiak.

A gyűjtésről továbbá fotót is kell készíteniük. A minimálisan leadható mennyiséget és az átvételt a város gondnokságának munkatársa ellen­őrzi és végzi, az összegyűjtött csikkeket a városháza udvaráról az égetőbe szállítják majd el. Megéri részt venni a szeptemberben induló akcióban, hiszen 5 literenként 5000 forint értékű utalványokat kaphatnak. A városvezetés bízik benne, hogy a kezdeményezés elérheti a célját.

A Szemétirtók akcióiról rendszeresen beszámolunk: a csapat többek között a dorogi vasútállomás peronjai mellett, illetve a kórház parkjában szedte össze korábban a szemetet. Többször visszatértek már az Esztergomi út közúti hídja mellé, ahol a Kenyérmezői-patak partján szokták összeszedni a fűben rejlő cigarettavégeket, tüskének csúfolt szeszes italos üvegeket, sörösdobozokat. Mint azt az önkéntesek hangsúlyozták, nem csak a dohányfüst káros, hanem az utcán eldobott csikkek is.

Sok helyen tapasztalják azt, hogy a dohányzók a csatornába, illetve az esővízgyűjtő csatornába dobják el a visszamaradt csikkeket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt, hogy a cigarettavégek mintegy 4000 kémiai vegyületet tartalmaznak, így akár egy darab is több ezer liternyi ivóvizet is beszennyezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában