Ünnepség

2020.08.18. 14:42

Korszerű körülményeket biztosít az utasoknak az új esztergomi buszpályaudvar

Augusztus 18-án ünnepélyes körülmények között adták át az új esztergomi buszpályaudvart, mely egyben az város új intermodális csomópontjának avatását is jelentette, ahol a vasúti és közúti közösségi közlekedés került egy helyre.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Völner Pál az átadón többek között elmondta: „2014-ben kezdődött meg az Esztergom és Budapest közötti vasútvonal rekonstrukciója, melynek fontos része, az utazás komfortja, vagyis, hogy a közönség milyen színvonalú tömegközlekedési eszközökkel tud utazni és azokkal milyen csatlakozásokat tud elérni. Ha ránézünk erre az új létesítményre, akkor látjuk, hogy kiépült egy olyan új intermodális csomópont, ahol a helyi buszközlekedés gördülékenyen ráfűződött a vasútközlekedésre.”

Hernádi Ádám a rendezvényen egyebek mellett rámutatott, hogy a most átadott buszpályaudvar 21. századi körülményeket jelent, ahol az utasok egy helyen érik el a vasúti és buszközlekedési szolgáltatásokat. Az esztergomi polgármester kiemelte, hogy a beruházás bruttó 5,4 milliárd forint állami támogatással valósult meg.

Kerékgyártó József, a MÁV START Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy azzal, hogy a Volánbusz Zrt. júliustól a MÁV Zrt-hez tartozik, a kormánynak egy olyan igénye fogalmazódott meg, hogy az állami vállalatok, a minisztériumok, az önkormányzatok, az utasok érdekében még nagyobb erőfeszítéseket tegyenek egy kiváló közösségi közlekedés irányába, mely egyrészt menetrendi összehangolást, közös tarifarendszert is jelent.

Ezután Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. vezérigazgató-helyettese mondott köszöntőt, melyben elmondta, hogy az új buszpályaudvar révén, új menetrendi struktúrával az egész régió tömegközlekedése szerveződött át. Kikina Artúr, a buszpályaudvar fő kivitelező vállalkozója, a NIF Zrt. fejlesztési igazgatója beszédében a beruházásról elmondta: „A buszpályaudvar átadása után kényelmesebb és gyorsabb lesz az átszállás, illetve az intermodális csomópontnak köszönhetően az eddig vasúttal el nem ért elért települések gyors kapcsolódást kapnak a főváros irányába.

A csomópontra igazított terep

Az 5,4 milliárdos költségvetéssel készült új esztergomi buszpályaudvar kialakításához két új körforgalom épült az odavezető utak kereszteződésében, illetve 12 csuklós és 16 szóló autóbusz parkoló kiállását építették meg. A pályaudvaron új üzemi-, járműtároló- és forgalmi épületet húztak fel, valamint átépítették a Baross Gábor utca ezen szakaszát és a vasútnál lévő Bem teret is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában