fontos ünnep

2020.08.15. 15:48

Erdő Péter celebrált szentmisét az esztergomi bazilikában Nagyboldogasszony ünnepén

Szombaton, Nagyboldogasszony ünnepén dr. Erdő Péter bíboros celebrált ünnepi szentmisét az Esztergomi Bazilikában. Az esztergom-budapesti érsek az Istentisztelet keretein belül adta át a kitüntetetteknek a Szent Adalbert Kitüntetés kisérem fokozatát.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

– Nagyboldogasszony ünnepe van, a Boldogságos Szűz Mária testestül-lelkestül való mennybevételét ünnepeljük. Persze a menny nem pusztán valamiféle földrajzi hely, ami magasabban van,mint a Föld, hiszen kifejezi mindazt, amire az emberiség ősi idők óta vágyott mondta – a szentmise kezdetén a bíboros.

Dr. Erdő Péter az evangéliumot követő homíliájában arról beszélt, hogy Szűz Mária mennybevétele sem valami föld feletti magasságba emelkedés csupán, hanem sajátos részesedés az örök dicsőségben, Isten dicsőségében.

– A mai ünnep arról szól, hogy milyen lesz a megdicsőült egyház, amelynek feje maga Krisztus és legkiválóbb tagja Mária már elérkezett a beteljesülés állapotába – mondta. A főpásztor megjegyezte: nagy tehát a Szűzanya dicsősége a földön, de azért, amit Jézussal együtt végigszenvedett, nem az az egyetlen jutalma.

– Mária igazi dicsősége abban áll, hogy részese lett az isteni boldogságnak, hogy eltöltötte Isten teljessége, hogy méltán mondhatjuk róla ebben a nagyszerű értelemben: Ő a napba öltözött asszony – tette hozzá.

Dr. Erdő Péter szerint Máriához hasonlóan nekünk is meg kell hallanunk Isten szavát, ehhez pedig mai, zaklatott életünkben tudatos erőfeszítéssel kell keresnünk a csendet és az alkalmat az imádságra.

–Korunk egyik nagy betegsége a határozatlanság és a döntésképtelenség. Igaz, hogy bonyolult a környezetünk és az életünk. Igaz, hogy szinte áttekinthetetlenné vált, hogy mi köze a tetteinknek ahhoz, ahogy a sorsunk alakul. Mégsem vagyunk mentesek minden felelősségtől. Mégis képesek vagyunk felismerni Isten akaratát. Ezért kötelesek is vagyunk követni azt. Hitünk alapján vállalnunk kell döntéseink kockázatát – jelentette ki.

Kitüntetettek

Az Istentiszteleten kitüntették többek között Kovács Gyulánét, aki 30 éve szolgálja a bajnai templomot és közösséget. Kulcsár Mártonné az Esztergomi Hittudományi Főiskola, az Esztergomi Szeminárium, a Főszékesegyházi Káptalan, valamint a Főegyházmegyei Hivatal munkatársaként végzett három évtizedes szolgálatának elismeréseként vehette át az érmet. Kitüntetést kapott Nyitrai László, az Esztergomi Szent Anna plébánia képviselő testületének alelnöke és Sági József, az Esztergom-Belvárosi Szent Péter és Pál Plébánia képviselőtestülete volt alelnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában