kikapcsolódás

2020.08.02. 15:34

Az ókori Rómában érezhették magukat a táborozó gyerekek Almásfüzitőn

Akárcsak korábban, az idén is sokan érdeklődtek az Azaumban minden évben megrendezett nomádéletmód-táborok iránt.

Körtvélyfáy Dina

A római korban érezhették magukat a fiatalok Azaumban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Kézműves programok, élő történelemóra és még sok izgalom várta azokat a gyerekeket, akik részt vettek az azaumi nyári táborozáson. Három turnus indult az idén, mindegyikben húsz fiatalt fogadtak a szervezők. A korosztály vegyes volt, minden csoportban akadtak kisebbek és nagyobbak is. Nem csupán helyi gyerekek táboroztak, érkeztek Százhalombattáról, Budapestről, Bábolnáról és Komáromból és Bajról is.

Fejlesztés alatt a létesítmény

Folyamatosan dolgoznak a munkások a római táborban. A 3. századi, római kori erődöt megjelenítő létesítmény udvarára egy ókori villa hasonmása épül, melyben bemutató- és foglalkoztatótermek lesznek. A látogatók a virtuális valóságban is átélhetik a római kort, egy LED-falon felvételekről láthatják a helyi Legio Brigetio hagyományőrző csoport által előadott csatajeleneteket és táncokat. A villa őszre teljesen elkészülhet, itt tartanák majd a Szőlő és Bor Ünnepét.

Nemcsak a tábor belső része bővül, az erőd kapuja előtti területen egy római életmódot bemutató településrészt építenek fel négy házzal, egy rekonstruált római játszóteret alakítanak ki, valamint egy fűzfalabirintust és egy fűszerkertet telepítenek.

A korábbi, mára már gimnazista táborozók is gyakran visszatérnek Azaumba, akár közösségi, akár diákmunkára. A legtöbben a komáromi Jókai Mór Gimnáziumból érkeznek. Egyebek mellett segítenek a sor- és akadályversenyek lebonyolításában, valamint ebédelni is elkísérik a gyerekeket a helyi általános iskola éttermébe.

A római korban érezhették magukat a fiatalok Azaumban (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

A táborozóknak sok izgalomban volt részük, hiszen a római tábor fejlesztés alatt áll. A fiatalok szívesen figyelték az ácsokat munka közben, valamint az érkező teherautókat. A kézműves foglalkozásokon csak természetes anyagokkal dolgoztak. Készült kemence, ékszerek, levendulás zacskó, valamint bőrszütyő is.

Ókori élményekkel várnak

Az Azaum Római Tábor 2012-ben nyílt meg. Az ókori élménypark több római kori eseményt is felelevenít, ahol az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa-, textil-, fazekas-, kerámia- és kőfaragóműhelyekben állíthatnak elő tárgyakat.

Almásfüzitő nyugati fele az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak. A korai palánktábort Marcus Aurelius császár idején kőtábor váltotta fel. Később a tábor falába egy kis erődöt is építettek. Azaum táborának körvonalai egy 1940-es légi felvételen még láthatóak voltak, azonban itt épült meg a timföldgyár VII. zagytároló kazettája, melyben 4,3 millió köbméter vörösiszap található. A területet időközben rekultiválták.

A tábor utolsó napján a szülőket is várták a szervezők, hiszen a gyerekek különleges műsorral is készültek. Tánccal és egy rövid színházi előadással, korhű ruhában idézték fel a római kort. A fejlesztések elkészülte után az életmód-tábor szellemisége nem változik, de a gyerekeket sok izgalmas elem várja majd.

Nem csupán a tábor ideje alatt népesült be Azaum a nyáron. A L’azaumi Szombat programra sok érdeklődő ellátogatott a közelmúltban. A családok, baráti társaságok az N3 Borműhely borait és a Szőnyi Kecskesajt Műhely sajtjait kóstolhatták meg. A gyerekek kedvence a testfestés volt, de sokan kipróbálták a kézműves foglalkozást is. Az eseményen ezúttal Polmüller Zsolt zenélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában