képviselők

2020.07.10. 12:03

Mesterlövész, fenyegetés, adok-kapok: közjátékokkal kezdődött a tatai testületi ülés

Feszült pillanatok nyitották meg a tatai képviselő-testület szerdai ülésének napirendi pontjait, ugyanis több, a járványveszély alatt levélben meg- és kitárgyalt kérdés és ellentét került ismét a felszínre, megspékelve egy friss, rossz szájízű internetes kommenttel, majd egy meglepő szavazási eredménnyel.

Kemma.hu

Feszült pillanatok nyitották meg a tatai képviselő-testület szerdai ülésének napirendi pontjait, megspékelve egy friss, rossz szájízű internetes kommenttel.

Forrás: tata.hu

Fotó: DOMOKOS ATTILA

Ahhoz, hogy a történteket pontosan érthessük, idézzük fel: az ellenzéki pártok támogatásával dr. Popovics Judit egyéni körzetből, képviselőként jutott be a grémiumba (és két ellenzéki képviselővel frakciót is alakítottak). Az elmúlt időszakban többször fejezte ki tiltakozását például a tatai szállodaépítés helyszínével kapcsolatban, ez ügyben nyilvános tévévitára is sor került Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester és az MSZP-DK-Jobbik-Momentum támogatásával mandátumot nyert képviselő között.

A tervezett szállodaépítés kapcsán, mivel az Avalon nagyobb beépíthetőséget szeretne az Eötvös gimnázium alatti területre, a polgármester olyan határozatot hozott áprilisban, a covid-vészhelyzet idején, amelyben meghatározták, hogyan és mi alapján dönthet majd Tata képviselő-testülete a szabályozási terv esetleges módosításáról, hogy milyen tanulmányokat kell készíttetnie a beruházónak, milyen szakhatóságokkal kell együttműködnie és követelményeiknek megfelelnie. A lakossági fórumok és a tanulmányok, vélemények után dönthet majd a testület, hogy megváltoztatja-e a terület beépíthetőségét a beruházó kérésének megfelelően.

Az a bizonyos levél

Mióta a szállodaépítés terve napvilágot látott, 13 ezres ellenzői közösség alakult a Facebookon, sokan figyelik az Öreg-tó környékét, több találkozót is tartottak itt, és egy avalonos szemétszedés is az érdeklődés középpontjába került. Dr. Popovics Judit előterjesztést nyújtott be az imént idézett polgármesteri határozat visszavonására, valamint levelet írt a képviselőknek, hogy ne szavazzák meg a besorolás módosítását a területen, hozzátéve, hogy „a felelősség, természetesen a büntetőjogi felelősség is az öné... ha nem a város érdekeit képviseli, a felelősségre vonást nem fogja elkerülni. Az övezeti besorolás megváltoztatásával megsértik esküjüket, mert az nem a város érdekét szolgálja, és nem lesz maradásuk a városban, mert a tataiak több mint 80%-a ellenzi az óriásszálló építését.” Michl József polgármester szerint ez fenyegetés. Ezen előzmények után értünk el a szerdai, koronavírus utáni első nyilvános testületi ülésre.

Mesterlövésszel kell polgármestert váltani?

Rigó Balázs, főállású, testületen kívüli, főállású alpolgármester napirend előtti felszólalását azzal kezdte, hogy mivel dr. Popovics Judit csak a képviselőknek írt „fenyegető levelet”, csak őket „tisztelte meg ezzel”, talán még ő tud a legobjektívebb lenni, bár hozzátette, nehéz objektívnek és elfogulatlannak maradni.

– Nyugodt, békés kisvárosban nőhettem fel, és reméltem, nem kell aggódnom magam és a leendő gyermekeim élettért vagy bárkinek aggódnia, mert más a véleménye. Ebben egy hónapban és különösen a tegnapi napon megrendültem – utalt egy Facebookos kommentre, amelyet meg is mutatott. Mint fogalmazott, olyan csoportban jelent meg a hozzászólás, amelyet dr. Popovics Judit tanácsadója moderál, és pont egy olyan poszt alá érkezett a komment, amely szerint mesterlövésszel lehet polgármestert leváltani, amit a moderátor rakott ki a csoportba:

Az ominózus kommentfolyam (Fotó: Facebook)

– Hogy juthattunk ide 2020-ban? – kérdezte Rigó Balázs, majd áttért a képviselő asszony előbb említett levelére, jelezve, hogy a lelkiismereti szabadság elvitathatlan joga mindenkinek – Megértem, hogy Popovics Juditra hatnak a politikai közösségének mintái, de meddig hajlandó elmenni az uszításban és a gyűlöletkeltésben? Mi a végcél? Az, amiről a posztja alatt kommentelő személy írt? Hogy a gyanú árnyéka se vetüljön önre, vonja vissza fenyegetéseit!

Dr, Popovics Judit válaszában kitért rá, hogy nem kíván fenyegetni senkit, de felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ne pártkatonaként döntsenek, hanem Tata polgárainak érdekeit védjék. A nekik írt levelet nem vonta vissza, de hozzátette: ha valaki úgy érzi, hogy megsértette, attól elnézést kér, de „azokat kell képviselni, akik minket megszavaztak”. Felidézte még, hogy a tévévita után helyreigazítást kért és kapott az MSZP-s Gerébi Ákos is, és hogy az Avalon-sajtótájékoztatón Michl József úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki képviselők hecckampányt indítottak, ami „nem csak hozzájuk nem méltó, hanem Tatához sem”. Popovics Judit kérte, hogy ha a polgármester legközelebb nyilatkozik, gondoljanak az emberek ezekre a dolgokra is.

https://www.facebook.com/dr.popovics.judit/photos/a.119108679452537/293760288654041/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARD4bWPUdayfgm9shSSQgUlzOv1ey_NfkIrAbNUZIvjqRE_IuCtIm-2EQWG9oAbIL86dOdNuQ9byaga7x32npYcCITsad--BZd8nPfJQw-ZmoX0xIOWZiC3YVu_pyhSxH6FO-Y7Q-yDEDVYwtrMVtWBlNKfh_ElFcp_6VX58_WXHu1SGOKOupAkJM8xc_o9xuGnqXHxA7fFLoFUaGSl1zV5n6lnALtcwLBW0oVktDAAt9ijgrz-cOUDyf1L13fS4UUFE9Ssam7PWGPDyEidhoByN-uBFD5qcIMKx8yxB59ss9t8yxfcpeD32Da2appj3Q3KAUss_Srkn6qQM1LOcAHQ&__tn__=-R

Folytatásként Rigó Balázs jegyzetéből „vett kölcsön” riposztjához egy 2018-as idézetet a városvezető: minden jelölt és mindenki egyetért abban, hogy a helyi szervezeteinket helyi ügyekre kell felépítenünk a következő egy évben, sok kis helyi nolimpiára lesz szükség...a mozgalmi alapok, mozgalmi attitűd, az akcionizmus központi eleme lesz a politikánknak.

– Fekete-Győr András az önök pártjának a vezetője mondta ezt. Ön nem független képviselő, ha ön azt állítja, hogy független, mondja meg, hogy mitől független. A Momentum oldalán ott van képviselőként, ha rádióriporter mutatja be a Momentum képviselőjeként, akkor nem tiltakozik, itt meg igen – szólt a replika.

A nagy fehér zsák és a levélírás

Ezután a szintén ellenzéki Gyűrűs Károly kapott szót, aki először is kiemelte, hogy ők, ellenzéki képviselők nehéz helyzetben vannak, nincsenek alkalmazottaik, ezért van szükség arra, hogy a kérdéseikre választ kapjanak. Itt jött elő az a néhány héttel ezelőtti levélváltás, amelyben dr. Popovics Judit " target="_blank" rel="noopener noreferrer">azt tudakolta a polgármestertől, hogy milyen jogosítványa, engedélye volt annak az autónak, ami az avalonos szemétszedőket kísérte, kértek-e engedélyt a szemétszedésre, és hogy mi lett azzal a fehér zsákkal, amit láttak az út mentén otthagyva az akció után.

A polgármester pikírt stílusban jegyezte meg válaszlevelében, hogy tudomása szerint a gépjárműveknek nincs jogosítványa, és hiányos helymegjelölés miatt nem tudja, mi lett a nagy fehér zsákkal.

A testületi ülésen, amikor ez szóba került, Michl József először felsóhajtott, hogy a jövőben „jó lenne ezt a kis reggeli indítót nélkülözni”.

– Popovics Judit valóban sok levelet ír, megpróbáltam például azzal se foglalkozni, hogy meg se tudja címezni a levelet. Akár képzést is csinálunk, szívesen segítünk, de például ez a téma is, ami a levélben felmerült, a természetvédelmi területen lévő autóval kapcsolatban, hatósági kérdés, semmi közöm hozzá, jegyzői feladat. Azt a nehézséget nem szeretném magamra venni, hogy én tanítsam meg önöket képviselőnek lenni, de segítünk szívesen. Fel is hívhatott volna, de fontosabb volt a Facebook, hogy itt a nagy fehér zsák eltűnt, jogosítvány nélkül mászkálnak autók – folytatta, majd Esterházy-t idézett: egy bizonyos szint felett nem megyünk egy bizonyos szint alá.

– Kénytelen voltam egy humoros választ írni, mert nem tudtam ezzel a levéllel mit kezdeni. Fussanak egy-két kört, kinek mit kell írni, hogyan kell megfogalmazni. Szívesen szervezek egy tanfolyamot, amin ezeket átbeszélgetik az adott kollégákkal – nyomatékosított a polgármester.

Leszavazták a saját előterjesztésüket

Ezt követően a Fidesz-KDNP-s Kovács Attila javasolta, hogy mivel az első napirend és a 21. témája azonos, utóbbit ne tárgyalják. Az első napirend a veszélyhelyzet alatti időszak tatai történéseit foglalta össze, a 21. pedig az ominózus, áprilisi önkormányzati határozatot szándékozott visszavonatni. Benyújtói dr. Popovics Judit és Gyűrűs Károly ellenzéki képviselők voltak. A szavazáson 11 igennel és egy nemmel levették a napirendről a javaslatot. A két benyújtó is igennel szavazott, nemmel egyedül az MSZP-s Gerébi Ákos.

Dr. Popovics Judit az ülésen még bejelentette: fellebbeznek a Helyi Választási Bizottság döntése ellen, amely mind a négy népszavazási javaslatukat elutasította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában