fazekasság

2020.07.24. 14:00

Gömbölyű formák teszik kerekké a gyermelyi művész életét

Egyre inkább fiatalodó, több ezer éves szakmát sajátított el a gyermelyi Juhász Anna, aki főállású dadusként újabb kihívásokat keresve nemrégiben szakmát váltott. Fazekasnak – pontosabban elmondása szerint tálasnak – állt. Lakóházuk telkén álló műhelyében szebbnél szebb csuprok, tálak és tányérok sorakoznak, a kertben is számos helyen látni a keze munkáját dicsérő kerámiákat. A kézműves egy hűs árnyat adó fa alatt mesélt a tárgyak történetéről.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Raffael Veronika

– Régi álom volt a fazekasság. Nemrégiben derült ki, hogy Nádudvaron élnek rokonaink, akik már több mint háromszáz éve foglalkoznak a szakmával. Szeretem az óvodát, de azt hiszem, a képzőművészeti szakma valahogy meg volt írva számomra – meséli Juhász Anna a kezdetekről. Hozzátette: eleinte nehézkesen ment a kerámiák készítése, Budapestről szerezte be az agyagot, otthon munkálta meg, majd Mányon égettette ki a megformált tárgyakat. Azóta szerencsére minden egy helyre került: saját műhelyében egy tál akár két hét alatt is elkészülhet.

Időközben áttértünk a tálas hűvös levegőjű, apró műtermébe, melyben a helység mérete ellenére színes forgatag fogadja a belépőt. A padlótól a plafonig minden vízszintes felület ki van használva. Az agyag megformálásához használt korongon jókora tömbnyi anyag várakozik, sok helyen félkészen pihennek a már megtalpazott, megszáradt tálak. Arra várnak, hogy a több száz fokos kemencében kiégessék őket. A falakon túlnyomó részt az aktuális divatnak megfelelő, türkizkék és zöld tálak és tányérok sorakoznak, de akadnak virágmintás, mívesebb darabok is.

A fazekasság ősi szakma, kialakulását körülbelül az időszámításunk előtti 8000. évre helyezik. Az évezredeken átívelő módszer alapjait használva időtálló dísztárgyak és használati tárgyak készülnek Juhász Anna keze alatt is: a képlékeny állagú megformázott agyagból a szárítást követő égetés során a tálas kemencéjében egyszerre akár ötven díszt éget. Munkái ünnepi üvegek képében már a Gyermelyi Pálinka Estre is eljutottak.

Művészetének meghatározó formái a gömbölyded, kör alakú darabok, műhelye polcán is láthatóan minden tárgy kerekedik. – Ha a két tenyerembe veszem a tárgyakat, jólesik a hűvös, kerek kerámia érintése. Nekem a világ gömbölyű – árulta el a művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában