lenyűgöző látvány

2020.07.10. 14:00

A NEOWISE üstökös kémlelésére hív a tatai csillagvizsgáló

A meteorológia előrejelzése szerint szombaton megérkeznek az esőfelhők, így a tatai csillagvizsgáló bízva még ma a tiszta éjszakai égboltban az üstökös kémlelésére hív.

Kemma.hu

Forrás: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum

Fotó: Juhász András

Gyönyörű látványt tud nyújtani az eget kémlelve a NEOWISE névre keresztelt, nemrégiben felfedezett üstökös. Korábban hoztunk már nektek csodás képeket az üstökösről, melyeket az Időkép olvasói készítették Dobogókő és Komárom felett. A kedden térségünkbe érkezett hidegfront igazán tiszta eget varázsolt, ahol még inkább szemügyre vehető volt az üstökös a világító felhők kíséretében.

A TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">számolt be arról, hogy az üstökös ma hajnalban is csodás látványt nyújtott és lenyűgöző fotókkal ajándékozta meg a csillagdába látogatókat. Mint posztjukban írják, a meteorológiai előrejelzés szerint szombat délután megérkeznek az esőfelhők. Így a csillagvizsgálóban úgy döntöttek, hogy a mai esti találkozót meghosszabbítják egy hajnali nézegetéssel. A pontos programot este döntik el, de mindenkit várnak a csillagdába, aki látni szeretné még az üstököst.

Posztjukban kiemelik, hogy az üstökös bebújik az Eötvös József Gimnázium mögé, így valószínű, hogy a kilátogatókkal elsétálnak a Kálvária-dombhoz, hogy megnézzék, ahogy az égi objektum „felkel”, majd utána a csillagdában lehet szemügyre venni az üstököst. Mint írják, hajnali fél3 és 3 óra között már biztosan kibújik a gimnázium mögül az üstökös.

A csillagvizsgáló munkatársai mindenki csatlakozását várják és bíznak abban, hogy még kapnak egy derült éjszakát, amikor tisztán látható lesz a NEOWISE. Hozzáteszik, hogy a szabad szemes üstökös mellett a Jupitert, Szaturnuszt és a Marst is megfigyelhetik a kilátogatók.

A csillagvizsgáló " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán Juhász András tagtársuk révén mai képet is posztolt az üstökösről, amely a világító felhők kíséretében tündököl a tiszta égbolton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában