Magyar Honvédség

2020.06.11. 17:27

Szétlőttek egy Audit a tatai lövészek

A Neszmély mellett található Duna Lőtéren különleges körülmények között tartottak éleslövészetet a tatai dandár lövészei. Egyik célpontjuk egy régi Audi márkájú autó volt, amit több száz lövedék nyoma lyuggatott ki.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: MH 25. Klapka György Lövészdandár/Facebook

A tatai dandár 1. Lövészzászlóaljának katonái a Magyar Honvédség lő- és gyakorlótereit már jól ismerik, azonban a Duna Lőtér kialakítása eltér a honvédségi létesítményektől, ezért a május végi napsütésben elsősorban a lőtérrel való ismerkedésen volt a hangsúly. A tatai lövészek hazai pályája, a szomódi lőtér különlegessége, hogy ott nagy távolságra, akár kötelék lőgyakorlatok is végrehajthatók.

Ott ugyanis előre kialakított harcárkok vannak, egy ilyenben egyszerre akár 20-30 katona is elfér. Míg a Duna Lőtér hét szektora (köztük egy 300 méter hosszú mesterlövész-pálya) elsősorban egyéni és szituációs lőgyakorlatok teljesítésére alkalmas.

Fekets Zoltán alezredes, az 1. Lövészzászlóalj parancsnoka kifejtette a május második felében megtartott lövészeten a katonák álló, térdelő és fekvő tüzelési testhelyzetben, a fokozatosság elve alapján kis távra, kis célokra, minden lövés után tárcserével, a pontosságra törekedve küzdötték le a kijelölt célokat.

– A tatai lövészek tapasztalt katonák, többségük több hadszíntéren is teljesített missziós szolgálatot, azonban a Duna Lőtér számukra is tartogatott újdonságot; például a legtöbben még sosem lőttek autóból, autóba, autó mögül vagy alól – magyarázta az alezredes, aki elmondta, a lőtér kiválóan alkalmas speciális lőgyakorlatokra, ezáltal is elősegítve a tatai lövészek felkészítését.

A lövészetre kilátogatott Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai dandár parancsnoka, aki a szektorok bejárását és a kiképzési foglalkozások megtekintését követően elismerését fejezte ki mind a lőtér kialakításával, úgy a lövészkatonák feszes feladatteljesítésével kapcsolatban. A dandárparancsnok hozzátette, a Duna Lőtér különleges hangulata az afganisztáni missziós lövészetek emlékét idézte meg számára.

A tatai katonák a Magyar Honvédségben az elsők között, 2019 decemberében vettek részt lövészeten a nemrég rendszerbe állt CZ fegyvercsalád tagjaival. A mostani lőgyakorlaton újra kezükbe vehették az új fegyvereket: a Bren 2 gépkarabéllyal és P09 pisztollyal is. De előkerült a szovjet AK-ra hasonlító, keletnémet KK-MPI-69 kispuska is. Továbbá a mesterlövészek az általuk már jól ismert SZÉP puskával fokozták tovább lövészeti jártasságukat. A lőgyakorlat végén a katonák végigjárva a pályákat, sapkájukba szedték össze a töltényhüvelyeket. Azok ugyanis fémhulladékok, nem fognak lebomlani így környezetszennyezőek. Másrészről a katonáknak le kell adniuk azokat.

Ingyen használhatják a lőteret

A 2019 októberében megnyílt lőteret – melynek ünnepélyes átadóján dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere is jelen volt – az MH 25. Klapka György Lövészdandár térítésmentesen veheti igénybe kiképzési foglalkozások megtartására. Mint Mechler Zoltán, a tulajdonos Bullet Masters Kft. ügyvezetője elmondta, a lőtéren a vadászok, rendőrök, sportversenyekre készülők mellett immár a katonák is gyakorolhatnak, köszönhetően a tatai alakulattal hosszú évekre visszanyúló kiváló együttműködés eredményeképp aláírt együttműködési megállapodásnak. A lőteret a lábatlani cementgyár homokbányájából alakították ki, összességében 30 ezer köbméter föld megmozgatásával – tette hozzá az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában