Programok

2020.06.23. 16:57

Még ősmaradványokat is festhettek a gyerekek Tatán

Egy hónapos csúszással, az elmúlt hétvégén tartották meg a régészet napja országos programsorozatot. Megyénkből a tatai, illetve a tatabányai múzeum csatlakozott a rendezvényhez. A régészek interaktív programokkal és elődadásokkal mutatták be a munkájukat.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Izgalmas helyszín adott otthont a régészet napjának Tatán szombaton és vasárnap. Bár a programokat először a várudvarba tervezték, a mostoha időjárás miatt azokat beköltöztették a török kori átjáróba. A kőből épült évszázados, boltíves falak hangulata pedig igazán illett az alkalomhoz. A szervezők rengeteg érdekes interaktív programot ígértek a gyerekeknek. Így nem is csoda, hogy már nyitáskor több kicsi is érkezett.

A rendezvényen gipsz „ősmaradványokat” is festhettek a gyerekek (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Míg a gyerekek barlangrajzot vagy éppen gipszből készült ősmaradványokat festettek, ékszereket készítettek, a szüleik kényelmesen meghallgathatták a Tatai vár történelméről szóló érdekes előadást. Porszász Anna, a megyei Kuny Domokos Múzeum régésze elmondta, hogy minden nap három előadással készültek az érdeklődőknek.

– Minden előadást Tatával kapcsolatban álló régészek vagy egyetemisták tartottak. Igyekeztünk úgy lefedni a témákat, hogy mindenki találjon számára érdekeset. Többek között szó volt az őskori Tatáról, de a régészet makrórobotikájába is bepillanthattak – árulta el a régész.

Tatabányán egy történelmi sétával kezdődött a program. A város leghíresebb történelmi legendáihoz, a Szelim-barlanghoz, illetve a Turul-emlékműhöz több mint harmincan sétáltak fel. A kirándulók a túrázás közben megismerkedhettek a helyek legendáival is.

Délután a Bányász Skanzenbe várták az érdeklődőket.

– A miniásatáson homokkal töltött ládákba eldugtunk agyagtáldarabokat. A gyerekek pedig a régészek szerszámainak segítségével keresték elő azokat, majd egy fotó segítségével a töredékekből összerakhatták a teljes tárgyat – magyarázta Pál Gabriella, a múzeum igazgatója, aki egy előadáson a régészek izgalmas munkájáról is beszélt. De a város legendás régészeti lelőhelyeiről is hallhattak az érdeklődők.

– A Szelim-barlangban neandervölgyiek éltek, A Tatabányai Ipari Parkban egy építkezésen pedig egy körülbelül 5000 éves emberpár csontvázára bukkantak. A szerelmesek egymással szemben, egymást átkarolva fekszenek a kettős sírban – sorolta a legeket a régész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában