pecások

2020.06.10. 06:11

Jelesre vizsgázott a megyei horgásztársadalom a járvány ideje alatt

A szigorítások folyamatos enyhítése visszahozza a régi körülményeket a megyében élő csaknem 18 ezer horgász számára. Egyéb szabályváltozások mellett a pontytilalom is megszűnik, a kifogható halak kérdése azonban változott.

R. V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

– Fegyelmezetten viselkedett a horgásztársadalom – válaszolt Zoltai Dániel, a Komárom Esztergom-megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnöke arra a kérdésre, hogy milyen volt a horgászélet járvány ideje alatt. A kijárási korlátozás során a vízparton pecázóknak egymástól kellő távolságot kellett tartaniuk, a társas érintkezés megszokott formáit is kerülniük kellett. A szabályok betartására a halőrök és a rendőrség ügyelt, a szövetség megyei elnöke szerint a járvány időszakában előforduló szabálysértések száma elenyésző volt, huszonnégy esetben tapasztaltak szabálysértést. A fanatikusok hamarosan fellélegezhetnek, a szigorítások várhatóan június 20-áig megszűnnek.

A horgászvizsgák kapcsán Zoltai Dániel elmondta: a hetekben oldották fel a vizsgatartások tilalmát. Jelenleg a vizsgaközpontok számára már engedélyezett a vizsgáztatás, egyszerre hatan szerezhetik meg az igazolványt egy teremben. A járvány ideje alatt a szövetség ingyenesen elérhető online oktatóvideót tett közzé a pecások tájékoztatására, így a kieső időben fel tudtak készülni a vizsgákra.

A korlátozások feloldása az ügyintézésre is hatással van: a járványügyi előírások és korlátozások betartásával mára a szövetség irodája újra fogadja a horgásztársakat. Kérik, az ide érkezők a védőöltözet viselésére és a kézfertőtlenítésre ügyeljenek, az irodában tartózkodó ügyfelek száma is csak egy fő lehet.

A szövetség felhívja a horgászok figyelmét: az egy nap fogható nemeshalak száma és összetétele nemrégiben változott. Régen öt halat lehetett fogni, abból legfeljebb három tartozhatott egy halfajhoz. A jelenlegi szabályok szerint egy nap négy fogás lehetséges és egy fajtából már csak két példány fogható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában