Gyümölcs

2020.06.15. 10:56

Dúl a szezon a vértesszőlősi eperföldön

A korábbi évekhez képest magasabb áron, ezeregyszázért kilónként lehet epret szedni az egyik legismertebb szőlősi ültetvényen. Ez még így is csak a fele a bolti árnak. A gyümölcs minősége változatlanul jó, a többiért az időjárás felel.

Wágner Zsanett

Az előírások szerint legalább két kiló epret kell leszedni, azonban mindenki e mennyiség sokszorosát viszi a mérleghez

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A hétköznap és a napok óta tartó esőzések dacára is igen nagy volt a forgalom az Által-ér partján. Sokan használták a kerékpárutat, de néhány méterrel odébb, a kishíd és egy balkanyar után sok-sok parkoló autóba lehetett botlani. A sofőrök lecserélték a járművet egy kis időre, és kezükben kormány helyett szépen csillogó eperszemektől roskadozó kosarak voltak.

Amikor megérkeztünk, kisbusznyi sereg lépte át az eperföld nem létező küszöbét. Ők a tatai Esőemberek Egyesület Somogyi Béla úti telephelyének dolgozói. Zöldség és gyümölcsfeldolgozó üzemet működtetnek, a járványhelyzet alatt kiürült „kamrájuk” feltöltése okán jöttek a helyszínre. Magyarán lekvárfőzés miatt. Vezetőjük úgy fogalmazott, általában idénygyümölcsökkel dolgoznak, most eperből, hamarosan pedig meggyből készítik az édes és ízes finomságokat. Később fahéjas szilvalekvárt főznek, végül alma-, barack-, valamint narancslekvárral zárják az évet. Ezután útjára is engedtük a lelkes csapatot, mert húsz kiló eper a cél.

Tóth Kata az eperföld melletti sátorban mérte a leszedett mennyiséget. Mindenkihez volt egy-két kedves szava, sőt még abban is segített, hol érdemes szedni. – Az idei évünk más mint a többi – felelte kérdésünkre Kata, a családi gazdaság tagja. Szavainak hitelt ad, hogy huszonhárom szezon van Kata háta mögött. Sokéves tapasztalata mondatja vele, az idei szezon rendhagyó lesz. Kevés gyümölccsel számolnak a korábbi fagyáskárok miatt, és hiába próbálnak gyorsan és sok epret produkálni, az időjárás mindig közbeszól.

– Egy-két nap nyitvatartás után érési szünetet kellett beiktatnunk, mert nem tud olyan léptékekben nőni a gyümölcs, amekkora a kereslet iránta – tette hozzá Kata. Legutóbb négy nap volt zárva az öthektáros terület, ahol mára már piroslanak a nemesített szamócák. Az eladó bízik benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzájuk a továbbiakban és folyamatosan üzemelhetnek a júliusig tartó szezonban.

Az ország több pontjáról érkeztek vásárlók, akik esküsznek a megszokott minőségre. Sokan étkezési célból, de a legtöbben befőzés miatt választják a szedd magad akciók kínálta lehetőségeket. Mint megtudtuk, az idén már egyre több fiatal családanya választja a gyümölcsfogyasztás ezen formáját, mondván teljesen más a frissen szedett eper zamata. Ráadásul újra nagyon népszerű lett a befőzés is, és sokan elteszik a gyümölcskészítményeket.

Oberling Lászlóné: – Azt szeretem, hogy mindenki ízlése szerint választhat. Például a vértesszőlősi terület elején vannak az apróbb, piros szemű eprek és hátrébb már rózsaszínűek a szemek. Először azt gondoltam, hogy még kellett volna érni hagyni a gyümölcsöt, de megkóstoltam és nagyon finom édes mindegyik. Eddig is nagyon szerettem a szüreteket, most sem csalódtam.

Szatai Beatrix: – A tervek szerint lekvárt főzök az eperből, ha addig el nem fogy. A kétéves kisfiam nagy kedvence, szívesen eszik gyümölcsöt. A legkisebb családtagunk még pocaklakó, ő velem együtt eszi az epret. Nagyon szeretem a szedd magad akciókat, mert sokkal jobban ízlik az, amiért megdolgozom. Főleg, hogy csak olyan szemeket szedek, amikről tudom, hogy érettek.

Nagyné Pozsár Katalin: – Több eperföldön jártunk már, látom a különbséget. Vértesszőlősön kulturált körülmények között lehet szedni a gyümölcsöt. Az ültetvény alászalmázott, a szemek tiszták, így szedés közben is lakmározhatunk belőlük. A család összes tagja nagyon szereti nyersen is a gyümölcsöt, nincs nagy cukortartalma és egészséges. Egy hetet adok ennek az öt kilónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában