lesznek táborok

2020.05.14. 18:08

Tatabányán megkezdődött a gyermekek napközis táboroztatásának igényfelmérése

Első körben a napközis táborok engedélyezése történt meg. Az ottalvós táborokról a hónap végén döntenek, hangzott el a csütörtöki kormányinfón.

Sugár Gabi

Nyári napközis tábor az Éltes Mátyás Iskola szervezésében.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy idén is lehet nyári táborokat szervezni. Ez óriási megkönnyebbülés a családoknak, akik közül sokan már hónapok óta otthon vannak, sok esetben a szabadságuk terhére. A gyerekeknek is öröm, hiszen van esély arra, hogy végre kortársakkal is találkozhassanak, beszélgethessenek a járványhelyzet miatti bezártság után.

Első körben a napközis táborok engedélyezése történt meg. Az ott alvós táborokról a hónap végén döntenek – olvasható a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője által összeállított anyagban. Június közepén másfél millió gyerek számára ér véget a tanév. Tizenkét heti otthon végzett online oktatás után tizenegy hét nyári szünet következik.

Tatabányán is megkezdődött az igények felmérése. A szülőknek a korábbi évek gyakorlatát követve nyilatkozhatnak arról, hogy a július 1-e és augusztus 19-e között melyik turnusban szeretnék gyermeküket elhelyezni. A Krétán vagy közösségi oldalakon keresztül terjed az igényfelmérő lap, amelyet a [email protected] e-mail címre lehet visszaküldeni, vagy eljuttatni a Polgármesteri Hivatalba.

Az igények felmérése után s a táborszervezésre vonatkozó szabályok ismeretében határoz az önkormányzat a gyakorlati megvalósítás részleteiről. Az előző években naponta 100-120 gyermek táborozott a nyári napköziben az Éltes Mátyás EGYMI-ben, ahol kulturális- és sport programokat, kézműves foglalkozásokat, érzékenyítő foglalkozásokat szerveznek a pedagógusok, de strandolás is szerepel a nyári elfoglaltságok között. Az idén nagyobb létszámra számítanak.

Novák Katalin családi és ifjúságügyi államtitkár készítette elő a javaslatot a nyári táborokról, s a szülők véleményét is kérte közösségi oldalán. Pár nap alatt 27 ezernél is többen szavaztak, és 72 százalékuk jelezte, hogy szeretné, ha megfelelő védőintézkedések mellett lennének nyári táborok. Több táborvezető már korábban lehetőséget adott a jelentkezésre, de mostanáig nem lehetett tudni, hogy meg tudják-e szervezni azokat. Most a szervezők a táborok megvalósítására vonatkozó szabályozásra várnak.

A tavalyi, rekordévben több mint 215 ezer gyermek táborozott

Ez a szám várhatóan csökkenni fog idén, de előreláthatóan legalább 150 ezer csemetének szülei próbálják a gyerekfelügyeletet táborokkal megoldani – olvasható a sajtóanyagban. Egy hónappal a vakáció kezdete előtt 70 százalékkal kevesebb gyermeknek van lefoglalt tábora a nyárra, mint tavaly ugyanekkor. Ez érthető, viszont a napokban óriási hullám indulhat meg a gyerekek nyári elhelyezése miatt. A táborszervezőkre hatalmas teher hárul az elkövetkezendő hetekben, hiszen nagy kihívást jelent ennyi gyerek szakszerű elhelyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában