Növényvédelem

2020.05.01. 15:28

Kártevők pusztítják az örökzöldeket

Nem feltétlen csapadékhiány miatt száradnak el a tuják – tudtuk meg Maros Rudolf környezetmérnöktől, aki megerősítette: két kártevő, a borókaszú és a boróka-tarkadíszbogár felelhet a tuják, ciprusok és borókák ágelhalásáért és elpusztulásáért.

Walczer Patrik

A borókaszú és a boróka-tarkadíszbogár nagy bosszúságot okozhat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Idén januárban többeknek feltűnt, hogy furcsa módon elszáradt a Dorogon, az Esztergomi út mentén ültetett tujasor. Elsőre sokan a kis távolságra gyanakodtak, mások szerint nem jutottak elég vízhez. Utóbbi talán nem is lenne alaptalan gondolat, mivel március idusa óta az átlagos havi csapadék ötöde hullott csak le. Ám ezt a feltevést ki is zárhatjuk, hiszen nem csak Dorogon, hanem több településen is hasonló tüneteket produkáltak ezek a fajták. De akkor mi állhat a háttérben? A titok nyitjára Maros Rudolf dorogi környezetmérnök vezetett rá minket.

A szakember elmondta, hogy az ország jelentős részén pusztít két kártevő, melyek kifejezetten kedvelik a smaragd tujákat, sőt ezen a fajtán a legszembetűnőbb a kártétel. – A borókaszú már régebb óta itt van az országban, a boróka-tarkadíszbogár viszonylag újabb jövevény. Érdekesség, hogy korábban igen ritka volt, ezért védett, természetvédelmi oltalom alatt állt, amit mára feloldottak. Nagy valószínűséggel mindkettő a mediterráneumból érkezett hazánkba – mondta.

Maros Rudolf megjegyezte: a tapasztalt nagymértékű károsítás szoros összefüggésben van a megtámadott örökzöldek egészségi állapotával. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi vízhez, tápanyaghoz jut a növény, de a járművekből kipufogott gáz, sőt az útszóró só is hatással van rájuk. Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk, ha a kertünk ékessége is pusztulásnak indul? A környezetmérnök úgy véli, hogy mind az udvarban, mind pedig a közterületen található egyedek ki vannak téve a veszélynek.

– Ha egy növény legyengül, az hatással van a kártevőkkel szembeni ellenálló képességére is. A klímaváltozás miatt a más égtájakról ideérkező és elszaporodó bogarak áldozata lesz. Több szakportál, köztük a Magyar Mezőgazdaság is foglalkozott a kártevők hatásával. Dr. Maráczi László, a portál egyik szerzője például részletesen leírja, hogy mi a teendő, ha megjelent az egyik vagy a másik bogár. Azzal Maros Rudolf is egyetért, hogy a boróka-tarkadíszbogárral, illetve a borókaszúval szemben a legjobb védekezési mód a megelőzés.

Egyrészt csak megbízható helyről érdemes megvásárolni a növényt. Ha elegendő vizet, tápanyagot kap és ezáltal egészségesen fejlődik, akkor kisebb az esély a bogár megjelenésére. Ha azonban a jövevények beköltöztek, és sikeresen áttelelnek, akkor tavasszal láthatjuk, hogy egy-egy ág elszárad. Ilyenkor a száraz, fertőzött ágakat le kell nyesnünk egészen az egészséges részig, majd el kell égetnünk azokat.

Helyes választás

Maros Rudolf elmondta, hogy a két kártevő a smaragd és óriás tuján, a leylandi cipruson, a hamiscipruson és a borókákon jelenik meg. A szakember szerint érdemes megfontoltnak lenni, és ő személy szerint a helyes fajtaválasztást javasolja, valamint azt, hogy jó körülményeket biztosítsunk a dísznövényeinknek. Olyan növényfajokat és fajtákat válasszunk, amik megfelelnek hazánk ökológiai és a telepítés helyének termőhelyi adottságainak.

Ezek a növények vitálisabbak, így a kártevőkkel szemben is ellenállóbbak lesznek. Általában véve is érdemes megfontolni az örökzöldek nagy tömegben való telepítését annak fényében is, hogy hazánk természetes növénytakarójában alig található képviselőjük. Ettől függetlenül vannak fajok és fajták, amik egészségesek, szépen díszlenek hazai körülmények között is, kiegészíthetik a honos, illetve ahhoz közelebb álló dísznövényfajokat. Ugyanakkor a smaragd tuján jelentkező erős kártételek jól érzékeltetik a hazánk változó klímáját kevésbé jól tűrő fajok, illetve fajták nagy tömegben való telepítésének kockázatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában