védelem

2020.04.15. 18:58

Természetvédelmi terület lett Tát természeti kincse

A Táti-szigetek számos fokozottan védett növényfaj otthona, emellett a kirándulók is kedvelik a területet. Márciusban nyilvánította természetvédelmi területté az Agrárminisztérium.

Kemma.hu

Táti szigetek

Forrás: kormany.hu

Fotó: Selmeczi_Kovács_Ádám

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti-szigetek és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző, kiemelkedő természeti és táji értékekkel rendelkező ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása, áll az Agrárminisztérium közleményében.

A Táti szigetek műholdfelvétele és helyzete (Fotó: Google Maps)

A táti elkerülő út mellett elterülő terület egyébként 2016 óta a megyei értéktár része. A szigetcsoport megyénk egyetlen olyan, a Duna és mellékágai által határolt területe, amely kiemelkedő természeti értékkel bír. A szigetek soha nem voltak lakottak, de számtalan történelmi esemény „szemtanúi”.

A római limes őrtornyai közül az egyik a Körtvélyes-szigetnél, a másik a Nyárasd-sziget csúcsának vonalában állt. A Nyárasd-szigeti sánc pedig az 1595-ös török elleni harcokhoz köthető emlék. A török hajók támadását volt hivatott kivédeni. Ma már csak korabeli térképeken látható.

Ahogy az Agrármnisztérium írja, a területen védett, fokozottan védett növényfajok találhatók, mint a kornistárnics és a mocsári aggófű. Emellett a szigetvilág érintetlensége okán a fekete gólya, a rétisas, a haris és az európai hód is lakja a szigeteket. A terület természetvédelmi kezeléséért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felelős, mely az elmúlt években uniós támogatásból 480 millió forintos ráfordítással állította helyre a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában