jog

2020.04.01. 14:09

Netes vásárlás és cipő volt 2019-ben a slágerpanasz a békéltető testületnél

A hatályos törvények alapján újjáalakult megyénkben is a 19 tagú megyei békéltető testület: 12 régi és 7 új szakember folytatja a munkát. A vészhelyzet kihirdetése előtti időszakban összeült az újjáalakult testület.

M. K.

A megyei békéltető testület

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A vészhelyzet kihirdetése előtt, februárban tartott ülésen Dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott és házigazdaként Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket. A búcsúzó tagokat – köztük dr. Rozsnyói György elnököt – Zoltai Dániel, a KEMKIK titkára kérte, hogy vegyék át oklevelüket és az emlékérmet.

A helyi kamarák által működtetett testületek megújult feladatairól, a szakmai célkitűzésekről esett szó. Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy már 1999 óta működnek hazánkban békéltető testületek. Húsz évig alig történt változás a munkájukban. Tavaly nyáron módosult a törvény; e szerint álláspályázati úton lehet már jelentkezni tagnak, így minden szakember számára megnyílt a lehetőség. Egységes eljárási szabályzatot alakítottak ki, ez márciustól lép hatályba. A gazdasági kamara által működtetett testületeknél új támogatási, finanszírozási rendszert alakítottak ki.

A 2019-es évet dr. Bures Gabriella, megyénk békéltető testületének kinevezett elnöke értékelte. A beszámolóban elhangzott, hogy tavaly 210 ügyben jártak el. Sok a panasz az internetes vásárlásokra, az is előfordul, hogy az eladó eltűnik. A termékek esetében már megszokott, hogy a lábbelik vezetik a listát félszáz üggyel, a bútorok, telefonok, használt autók előtt. A javító-karbantartó szolgáltatásoknál gyakori a hibás teljesítés, a szakszerűtlen munkavégzés, illetve a munka félbehagyása. Az érintett vállalkozások együttműködése összességében jónak mondható. A tanácsadási tevékenység – személyesen, telefonon és e-mailben történik – egyre közkedveltebb. Kiemelten jó az együttműködés a megyei kereskedelmi és iparkamarával, valamint a kormányhivatallal, a járási hivatalok fogyasztóvédelmi osztályaival.

Az idei évben is magas színvonalú ügyfélbarát munkát vár az újjáalakult testülettől dr. Bures Gabriella.

Az egyik kiemelt feladat lesz a fogyasztók minél többszöri tájékoztatása

Hatáskör

A békéltető testület hatáskörébe tartozik a fogyasztói jogvita bírósági eljáráson kívüli rendezése. Feladata, hogy megkísérelje egyezség létrehozását. Eredménytelenség esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében. A fogyasztó köteles értesíteni a testületet arról, ha a vállalkozás a kötelező határozat végrehajtásának, illetve az ajánlásban foglaltaknak nem tett eleget. A testület kérésre tanácsot ad a jogokról és kötelezettségekről. Az eljárás ingyenes, egyik félnek sem kell fizetnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában