alapítvány

2020.04.27. 14:00

30 éve terelgeti a jövő tehetségeinek útját a Peron Music

Három évtizede a Company és Grogen zenekar magnókazettáján találkozhattak először a névvel. Később számtalan produkció mellett a tehetséggondozás márkaneve lett, és ma már tucatnyi országban cseng ismerősen a Peron Music, amely alapítványt, tavaly óta pedig tehetségközpontot is működtet.  

Sugár Gabi

A Peron Music nevével három évtizede találkozhattuk a tatabányai Company együttes kazettáján. Az akkor még egyesületként működő csapat nem sokkal később a Grogen zenekar kazettáján és lemezeken is felbukkant. Slágerlistán, turnékon, televízióban és rádióban jelentek meg a Peron munkatársai és a zenészek, Szőke Zsolt, Mike Zsolt, Schneider Zoltán, Fakli Károly és Király Zoltán, a Company első nagy csapata. Az egész országban ismerősen csengett a Miért van ez? vagy a Valami valahol című daluk.

A rendszerváltáskor a figyelem a gazdasági problémákra terelődött, így a tehetségek gondozása háttérbe szorult. Ekkor robbant be a köztudatba a Peron Music.

– A Company együttes frissessége felrázta a könnyűzenei életet – mondta Cserteg István, az egyik alapító. – A Ki mit tud? televíziós vetélkedőn a csapat a képernyőig jutott és a Magyar Rádió slágerlistáján is gyakran szerepeltek dalaik. Mike Tímea borítójával jelent meg a hanghordozó Peron Music név alatt 1990-ben. A zenekar hazai sikerét jellemezte, hogy dalaikat a koncerteken mindenütt énekelték.

A következő lépés a komáromi Portéka népzenei anyaga volt. Az itt közreműködő Horsa István hozta létre később a komáromi Ördöngös Népzenetanodát, illetve a népzenei oktatás és hagyományőrzés területén vállalt értékes munkát. Aztán szintén a kezdetekhez tartozik a Magyar Örökség díjas Szvorák Kati és a Radnóti-díjas Tóth Zsóka Vagyunk című kazettája felvidéki dalokkal és költők verseivel.

A tatabányai NotNot zenekar fiatal zenészének a halála után újabb fordulatot vett a Peron. A tatai laktanyában tragikus baleset áldozata lett Balogh László honvéd. A Peron Music koncertet szervezett a fiatal zenész emlékére 1992-ben. A fiú édesanyja azt javasolta, a telt házas koncert teljes bevételét tehetséggondozásra fordítsák és javasolta az alapítvány létrejöttét. A következő évben Balogh Lászlóné, Pikács Rudolf, Mike Zsolt, Fakli Károly, Biacsi Imre és Cserteg István életre hívta az alapítványt. Az újonnan létrehozott civil szervezet azóta is tehetséggondozó táborokat, fesztiválokat, képzéseket szervez és tehetségközpontot hozott létre.

Bizakodnak

A Peron Music tizenkét országban volt jelen Európában. Huszonöt évvel ezelőtt szervezték meg a megyeközpontban az első tehetségkutató fesztivált. Szakmai felelőssége a szervezetnek kiterjed a Kárpát-medencében Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Erdély hat tehetségkutató rendezvényére. – Új kezdeményezésként Peron Tehetségközpont indult el Tatán számtalan segítővel, önkéntessel, zenetanárral. Jelenleg online harminc növendék vesz részt a képzésekben. Bizakodva várja a csapat a szeptembert, hogy újra megteljen élettel a tehetségközpont – nyilatkozta Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke, aki csapatával együtt ma is a jövő tehetségeiért dolgozik.

Ezek is érdekelhetik