felújítás

2020.03.05. 18:30

Napelemet is kapott a kisbéri idősek megújult otthona

Átadták a felújított Őszi Napfény Idősek Otthonát csütörtökön Kisbéren. Az önkormányzat a 32,08 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból az épület energetikai korszerűsítését valósította meg. 

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított Őszi Napfény Idősek Otthonát. A korszerűsítés során új külső homlokzat és födémszigetelést kapott mind a három épület, a régi fa nyílászárókat kicserélték, valamint telepítettek egy napkollektoros rendszert is. Az építkezés során figyelembe vették az épület eredeti, illetve a település közintézményeinek hasonló vizuális megjelenését. Az átadón Kisbér polgármestere, Sinkovicz Zoltán mondott köszöntőt.

– Hosszú évek óta kerestük a lehetőséget, hogyan tudnánk felújítani az idősek otthonának régi épületeit. Még az is felmerült, hogy az egész beruházást saját forrásból fedezzük. Szerencsére találtunk egy olyan pályázatot aminek köszönhetően 32 millió forintot vissza nem térítendő európai uniós támogatásból tudtunk fizetni. A maradék 3 millió forintot pedig az önkormányzat pótolta ki – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy a pályázati támogatásból megvalósult beruházás javítja az ott lakók és dolgozók komfortérzetét, egyben hozzá járul az épületegyüttes fenntartási költségének alacsony szinten tartásához.

– Tavaly télen mintegy 4,5 millió forintba került az otthon fűtése. Az elmúlt hónapok alapján elmondhatjuk, hogy 30 százalékkal tudtuk csökkenteni a költségeket – árulta el Sinkovicz Zoltán.

Az átadó az intézmény lakóit is kicsalta a szabadba. Az ünnepség után az idős hölgyek vígan beszélgettek a szépen felújított épület előtt. Abban megegyeztek, hogy érezhető a felújítással járó változás.

– Sokkal melegebb van a szobákban, és a szép épületet látva kijönni is jobb érzés – mondta egyikük. Egy másik hölgy hozzátette, hogy már csak az épületek belsejének a felújítása hiányzik. De azt is megtudtuk tőlük, hogy az idősek otthona még 1977-ben nyitott, azóta a három épületben folyamatosan 150 idős korúnak ad otthont.

Az átadón beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő. Emlékeztetett arra, hogy energiatudatos beruházásainak köszönhetően Kisbér városa nemrég másodszor is átvehette a „Klímatudatos Önkormányzat-díjat”. De még vannak feladatok.

– A tetőre felnézve már látom a következő feladatunkat. A régi, nem környezetbarát palatető lecserélésére kell keresnünk megoldást – szögezte le a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában