szökőév

2020.03.02. 11:59

Egy-egy tatabányai és esztergomi babának is négy év múlva lesz az első szülinapja

Két baba is született megyénkben február 29-én. Az egyik az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban látta meg a napvilágot, míg a másik a tatabányai Szent Borbála Kórházban született. Mindkét baba jól van, egyelőre nem is sejtik, hogy milyen különleges dátumon születtek.

Goletz-Deák Viktória

A kis Kornél különleges napon született

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Békésen szuszog kiságyában Kornél. A baba még a születése fáradalmait piheni ki, szemét is csak nagyon ritkán nyitja résnyire, hogy meglesse, kik is beszélgetnek körülötte. Szülei találgatják is, vajon milyen színű lehet a kicsi szeme, egyelőre a sötétkék tűnik a legvalószínűbbnek.

A kis Kornél különleges napon született (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Hangját is csak akkor hallatja Kornél, mikor az anyukája egy kicsit a karjába veszi. De a meleg ölelésben pár pillanat alatt megnyugszik és máris békésen alszik tovább. Arra sem ébred fel, mikor a szüleivel arról beszélgettünk, hogy milyen különleges dátumon is érkezett a világra.

– Március 18-ra voltam kiírva, de az első két fiam is korábban érkezett, így várható volt, hogy Kornél sem várja ki az idejét. Úgy számoltuk, ha március elseje után érkezik, akkor már elég időt töltött a pocakban. A nagyobbik, tízéves fiamnak jutott eszébe, hogy mi lesz, ha nem vár márciusig és február 29-én születik meg. De akkor még csak jót mosolyogtunk rajta – mesélte Cseszneki Ágnes, Kornél édesanyja, akinek február 28-án magas vérnyomás miatt kellett befeküdnie a kórházba.

– Véletlen volt, hogy pont bent voltam a kórházban a szülésnél – mesélte Kiss Lajos, Ági férje. – Szombaton vittem be egy kis elemózsiát. A látogatási tilalom miatt a lifteknél vártam a szülészet előtt, amikor szóltak, hogy beindult a szülés. Faros baba volt, ráadásul jó nagy, így császárral született. Csodálatos érzés volt az az egy óra, míg a karomban tarthattam. Tudtam, hogy ő egy különleges baba, aki úgy döntött, hogy egy különleges napon fog megszületni – mondta a boldog apuka, aki megígérte, hogy nem csak négyévente fogják megünnepelni Kornél születésnapját.

– Megnéztem a naptárat, a névnapok ilyenkor egy nappal előrébb vannak csúszva. Vagyis akinek 28-án lenne a névnapja, az ilyenkor 29-én ünnepli. Kornél születésnapját is csúsztatni fogjuk. Úgyis legtöbbször hétvégén tartjuk majd, mikor a család össze tud jönni – árulta el Lajos.

Császármetszéssel jött világra

Megyénkben két kórházban van szülészet, idén mindkettőben egy-egy baba született február 29-én. Mindkettő kisfiú és császárral születtek. Mivel az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban az influenzaszezon miatt látogatási tilalom van, így az édesanya írásban mesélt nekünk kisbabájáról, Norbert Dominikről. A pici császármetszéssel jött világra 3900 grammal. Édesanya és baba is jól vannak.

– Semmivel sem különösebb érzés az, hogy február 29-én született a babám. Jól érzem magam és boldog vagyok – mondta el érzéseit az édesanya. Egy szülésznőtől megtudtuk, hogy egyáltalán nem volt biztos, hogy születik a megyénkben baba szombaton. Van olyan nap, mikor egyszerre akár hat baba is érkezik, de előfordul, hogy egy sem születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában