koronavírus

2020.03.27. 14:00

A tatabányai kórházigazgató elmondta, mi a helyzet a maszkokkal és az ibuprofénnal

A koronavírussal kapcsolatosan rengeteg kérdése van mindenkinek. Dr. Lőke János, a tatabányai Szent Borbála Kórház megbízott főigazgatója segít most tisztázni a leggyakoribb felvetéseket és tévhiteket.

Goletz-Deák Viktória

Szeptemberben tartották az öngyilkosság megelőzés napját, ennek kapcsán, a prevenció terén elért eredményekért Ixtab-díjban részesültek a megye pszichiátriai osztályai és gondozói. Képünkön dr. Lőke János, a Tatabányai Szent Borbála Kórház főigazgatója. Szerinte fontos, hogy az emberek eljussanak a segítség kérésig. 20190909_Tatabánya_fotó:Zantleitner Ingrid_Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

– Csak az idősekre veszélyes a koronavírus? Gyerekekre, kismamákra, a pocakban levő magzatokra, újszülöttre milyen hatással lehet?

– A jelenlegi ismeretek szerint egy koronavírussal fertőzött várandós anya az átlag populációval megegyező influenza-szerű tüneteket észlelhet: megfázás, láz és száraz köhögés. Azonban mivel ez egy új vírus, nem tudhatjuk, hogy miként hat a kismamára és magzatára. Súlyosabb tünetek, a vírusos tüdőgyulladás az idősebb embereknél gyakoribb, vagy akiknek gyengült az immunrendszerük, krónikus betegséggel küzdenek. Ezért, ha fertőzésre utaló tüneteket észlelnek, haladéktalanul telefonáljanak a háziorvoshoz, személyesen ne menjenek a rendelőbe.

– Nagyon nehéz a kisgyerekes családoknak, ha nincsen kertjük. Kimehetünk-e kisgyerekkel a szabadba? Esetleg olyan helyre ahol senki más sincsen? Például erdőbe kirándulni?

– A veszélyhelyzet kihirdetése – iskola-, óvoda- és bölcsődebezárások – után nehéz helyzetbe kerültek a szülök, örökmozgó csemetéket kell a lakásban tartani. Itt is az a szabály kell, hogy érvényesüljön, ha fertőzött, ne menjen sehova. Ha nem szükséges a karantén, kerüljék a forgalmas kirándulóhelyeket. Szabadba kizárólag egyedül vagy családtagjaikkal menjenek. Ne érintkezzenek senkivel, kerüljék a találkozást, akivel nem élnek egy háztartásban.

– Hogyan tudunk védekezni a vírus ellen? Például vitaminok, védőmaszk, kézmosás mennyire véd?

– A betegségek és elterjedésük megelőzésében a lakosság egészségmagatartásának óriási jelentősége van. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre koronavírus elleni védőoltás. Ezért (is) a járvány szempontjából a megfelelő higiénia, az alapos és gyakori szappanos, vagy kézfertőtlenítős kézmosás nagyon fontos. A szájmaszk használata a jelenlegi rendelkezések szerint erősen ajánlott – van ahol már kötelező – azok számára, akik valamilyen oknál fogva rákényszerülnek, hogy közösségbe menjenek. Az egyszerhasználatosak és a mosható-fertőtleníthetők „az én maszkom téged, a te maszkod engem véd” elvén működnek, valamint akadályozzák a vírus kezünkkel történő arcra kerülését. Az immunrendszer erősítése vitaminnal, főleg téli időszak után egyébként is ajánlott.

– Mi a helyzet az ibuprofénnal? Egyesek állítják, súlyosbíthatja a tüneteket.

– Hadd idézzem dr. Richter Katalin szakgyógyszerészt, intézményünk főgyógyszerészét, aki szerint „elméleti felvetés, hogy bizonyos gyógyszerek (köztük az ibuprofen) szedése mellett a koronavírus-fertőzés súlyosabb lefolyású lehet. Klinikai bizonyíték nincs erre. Akik ibuprofent szednek, azoknak a kezelés felfüggesztése nem indokolt. De minden gyógyszercsoport alkalmazásának megvan a maga jellemző kockázata, melyet egyénileg kell értékelni. A nemzetközi ajánlások többsége, összhangban a hazai gyakorlattal, elsődlegesen a paracetamol vagy a nemrégiben ismét vény nélkül is elérhetővé vált metamizol tartalmú láz- és fájdalomcsillapító készítményeket javasolja. Általánosságban elmondható, hogy a láz és fájdalom eseti kezelése során ezen hatóanyagokat a lehető legkisebb hatásos adagban, a lehető legrövidebb ideig szabad csak alkalmazni, hiszen a súlyosbodó fertőzésre jellemző tüneteket elfedhetik, késleltetve ezzel a pontos diagnózist és a hatékony terápiát. Bármely kétely, kérdés esetén keressék bizalommal kezelőorvosukat és a gyógyszerészeket.”

– Szükség van a kórházban is a varrt védőmaszkokra

– A tatabányai Szent Borbála Kórháznak 1400 dolgozója van: orvosok, ápolók és a kisegítő személyzet, mint például a takarítók. Utóbbiak szintén a frontvonalon harcolnak, hiszen minden beteg után nekik kell mindent alaposan fertőtleníteni. Sajnos amilyen sok a dolgozó, olyan kevés a védőmaszk. Ezért a kórház szívesen fogadja a házilag készített, varrt védőmaszk adományokat. Ha minden dolgozónak kettő ilyen mosható maszkja lenne, akkor azokkal, váltásban már meg tudnák oldani a napi munkát.

Változások

A kórházban leállították a halasztható járóbeteg-ellátásokat. Az előjegyzés további intézkedésig szünetel, csak akut problémával jelentkező betegeket látnak el a szakrendelőkben és a diagnosztikán. A működő rendeléseken rendelési időben lehetőség van telefonon történő gyógyszer felírására. Az érvényben lévő rendelkezések szerint az e-recepten felírt gyógyszerhez a patikában hozzájut a páciens. A kismamák és a daganatos betegek ellátása folyamatos, a kontroll vizsgálatra visszarendelt páciensek ellátását továbbra is biztosítják. Változásokról a kórház honlapján és a Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. Létrehoztak egy koronainfó vonalat. Tataiak az 586-725-ös, tatabányaiak az 515 549-es és az 515-559-es telefonszámokat hívhatják 7 órától 14 óra 30-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában