energiatakarékosság

2020.03.16. 12:35

A környezettudatosságra tanították a gyerekeket a tatai múzeumban

Rendhagyó foglalkozást tartottak iskolás csoportoknak a Kuny Domokos Múzeumban az energiatakarékosság világnapja alkalmából.

G. D. V.

Forrás: Beküldött

A gyerekek megismerhették életmódjuk energialábnyomát, beszélgettek a fogyasztásmérés fontosságáról, a hétköznapi szokásokról és a megújuló energiaforrásokról is.

– A Kuny Domokos Múzeumban tavaly nyílt meg a Környezetváltozás a Tatai-medencében a pleisztocéntől az antropocénig című időszaki kiállítás. Ehhez kapcsolódva igyekszünk minél több környezettudatossággal, környezetvédelemmel kapcsolatos programot szervezni, helyi, országos vagy éppen európai szintű kezdeményezésekben részt venni – magyarázta Kürthy Dóra, a múzeum igazgatóhelyettese, aki hozzátette, hogy meghívott előadóként Molnárné Dőry Zsófia energetikai mérnök tartotta a foglalkozást a gyerekeknek.

A gyerekek megismerhették életmódjuk energialábnyomát (Fotó: Beküldött)

– A foglalkozás több részből állt. Beszélgettünk arról, hogy egyáltalán miért kell foglalkoznunk az energiatakarékossággal. Néztünk egy bemutatót, hogy az emberi energia vajon mire elég és ehhez képest mi mennyit fogyasztunk. Illetve, ha át akarunk állni megújuló energiára, akkor mi az, amit mi meg tudunk tenni ezért. Mi az, amivel a mi saját energialábnyomunkat lejjebb tudjuk faragni? A gyerekeket láthatóan nagyon érdekelte a téma, sokat kérdeztek és saját történetüket, otthoni szokásaikat is szívesen elmesélték – mondta Molnárné Dőry Zsófia aki különböző eszközökkel szemléltette előadását.

– Napelemes, dinamós lámpát, napelemes minirobotot hoztam nekik. A gyerekek nagyon élvezték, hogy a kiállítás barlangjába bebújva, a tekerős lámpával világítanak – mutatta az előadó, aki szerint fontos, hogy a gyerekeket már a születésüktől fogva környezettudatosan neveljük.

– Ha például azt látják, hogy a szüleik autó helyett kerékpárral járnak, vagy otthon szelektíven gyűjtik a hulladékot, felnőve neki már ez lesz a természetes – szögezte le a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában