rekord

2020.02.08. 20:04

Óriási tojást tojt a szőnyi tyúk

A fiatal tyúk rekordközeli, 160 grammos tojást tojt, pedig nem kapott semmi extra ellátmányt.

K. D.

A tojást tojó tyúk épp és egészsééges

Fotó: Hajnal Péter

Óriási, rekordközeli tojást tojt egy szőnyi tyúk. A szárnyas büszke tulajdonosa Hajnal Péter, aki lapunknak mesélt a nem mindennapi esetről.

– Szerdán lettem rá figyelmes, amikor összegyűjtöttem a tojásokat, hogy az egyik különösen nagy – mondta Péter. – Eleinte nem nagyon foglalkoztam vele, mert néha előfordulnak az átlagosnál nagyobb tojások. Este mégis ránéztem a magyar tojásrekordra, akkor láttam, hogy a miénk ugyanúgy 160 grammos, mint amelyet 2012-ben egy siófoki néni tyúkja tojt. A siófoki szárnyas két napra rá elpusztult, Péterék tyúkja viszont él és virul.

A tojást tojó tyúk ép és egészséges (Fotó:Hajnal Péter)

A fiatal madár tavaly érkezett a kisbéri piacról, szürke, gyöngy­tyúkos mintázatú. Péter arról is beszélt, nem tudja, mi lehet az oka annak, hogy ilyen hatalmas tojással örvendeztette meg őket a tyúk, hiszen az állataik nem részesültnek extra ellátásban. Kukoricadarát, néha vitaminokat fogyasztanak, szívesen kalandoznak a természetben is, ahol bogarakat gyűjtenek és növényeket esznek.

A hagyományos tojástartóba be sem fér az óriás (Fotó: Hajna Péter)

Bár a tojás eleinte 160 grammot nyomott, az elmúlt napokban szellőzés közben sok párát veszített, így már „csak” 159 grammos. Pétertől azt is megtudtuk, tyúkjaik biztonságáért libáik felelnek. Ugyanis mióta a baromfiudvarba kerültek, nem támadják meg őket a ragadozók.

160 grammot nyomott az óriási tojás (Fotó: Hajnal Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában