telelés

2020.02.03. 09:20

Madáretetőkkel és odúkkal segítenek a madarakon Komáromban

Az önkormányzat révén négy új, nagyobb madáretető és 100 mesterséges madárodú került kihelyezésre Komáromban, amely a madarak áttelelését segíti.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Beküldött

Az önkormányzat nemrég négy nagyméretű madáretetőt helyezett ki a város zöldterületeire, így a Vezérek parkjába, a Rüdiger-tó mellé, a Színes Óvodába és a Mol lakótelep központi részére, továbbá 100 madár-, illetve denevérodú is kikerült.

A környezet átalakulásával megfogyatkoztak a fészkelési lehetőséget nyújtó idős, odvas fák, továbbá a társasházak szigetelését követően megszűntek az élőhelyet biztosító rések. Ezért is volt szükség a mesterséges odúkra.

A téli időszakban nemcsak őshonos madaraknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra nyújtott eleség, hanem a hazánktól északra fekvő országokból érkező és itt telelőknek is. Megközelítően félszáz madárfajta fordulhat elő a madáretetőknél, így többek között cinegefajok, pintyek, őszapók és verebek.

A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba a hideg időszakban. Ugyanis ha nem találnak a természetben elég eleséget, nagy szükségük lehet a kihelyezett, magas energiatartalmú táplálékokra ahhoz, hogy megőrizhessék a tömegüket, túléljék a fagyokat. Az etetési időszak az első fagyok beköszöntétől azok tartós megszűnéséig, egészen áprilisig tart.

Legelfogadottabb táplálék a napraforgómag. Abban az esetben, ha sok magevő, például erdei pinty, meggyvágó, zöldike látogatja az etetőt, gondoskodni kell apró magvas keverékről és almáról is számukra. Az alkalmazható madáreleségek másik csoportja az állati zsiradékok, vagy a szintén zsírtartalmú cinkegolyó. Kenyérrel, kenyérmorzsával ne etessünk. Érdemes az itatásról is gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában