szenvedély

2020.01.25. 07:00

Gyermekorvosnak köszönhető a tatabányai kórház különleges mentőautó-kiállítása

Csaknem 70 mentőautó-makett van kiállítva a tatabányai Szent Borbála Kórház gyerekosztályán. Az üvegvitrin mögött a legkülönfélébb helyekről származó kisautókat csodálhatják meg a látogatók. A gyűjtemény gazdája, Dr. Osvai Máté maga is mentőorvosnak készült, de végül a gyermekgyógyászat mellett döntött. Egykori szenvedélyének bizonyítékait pedig a kórháznak adományozta.  

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A legkisebb mentőautó csupán akkora, mint egy ötforintos. Találhatunk Dél-Koreából, Amerikából, Afrikából származó darabokat is. Dr. Osvai Máté az első mentőautó-maketteket még az egyetem alatt kapta évfolyamtársaitól. Utána már tudatosan ő is keresni kezdte a különlegesebb darabokat. Ismerősei is segítették a gyűjtésben, például egy barátja nagymamája még horgolt is neki egy szirénás autót.

– Az érettségi utáni héten, még 2004-ben az esztergomi mentőállomásra kerültem. Itt megcsináltam a mentőápolói tanfolyamot, majd elkezdtem dolgozni mentőápolóként. Fantasztikus társaság volt, nagyon jó kollégákkal. Egyből beleszerettem a mentőzésbe – kezdte a történetet a gyerekorvos, aki ezután születésnapjára is mentőautó alakú tortát és makett mentőautót kapott.

A gyermekorvos szenvedélyévé váltak a mentőautók (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

– Amikor elkezdtem az orvosit, még mindig részmunkaidőben dolgoztam a mentőknél. Aztán elkezdtek gyűlni a mentőautók az asztalomon. Ezt látták az évfolyamtársaim is, és amikor az egyikük elutazott Dél-Koreába, egy ottani darabot hozott nekem. Akkor döntöttem úgy, hogy elkezdem gyűjteni őket – mesélte Dr. Osvai Máté, akinek onnantól kezdve a barátai külföldi útjukról sorra hozták a különféle mentőautókat. – Van autóm Dél-Koreából, Japánból, Brazíliából, Olasz- és Görögországból, Tajvanról. Én pedig az interneten és a boltokból vásároltam. Van olyan darab, ami akkora, mint egy ötforintos. A legnagyobb pedig egy gránittömbből van kifaragva, van vagy tíz kilo­gramm. Az a mérete miatt nem is került bele a kiállított gyűjteménybe. De van mentőautóm mézeskalácsból, fából, kőből, sőt, ólomból is – sorolta a gyerekorvos, aki ezek után már a különböző mentős tárgyakat is elkezdte gyűjteni.

A gyűjteményben a világ minden tájáról található ékes darab (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Dr. Osvai Máté végül úgy döntött: ne csak ő nézegethesse otthon a 91 darabból álló gyűjteményét, ezért megkérdezte a gyermekosztály vezetőjét, hogy kitehetik-e a mentőautókat, hogy a gyerekek is gyönyörködhessenek benne. A Vértes Agorája munkatársai ajánlották fel a vitrint, amely végül otthont ad a több mint 70 mentőautónak.

Pályamódosítás

Ezek után joggal merülhet fel az a kérdés, hogy miért nem mentőorvosként dolgozik Máté?

– Az egész orvosi alatt úgy terveztem, hogy mentőorvos leszek. Csak az utolsó évi gyakorlatomon kezdtem el gondolkodni, hogy gyerekorvos legyek. Dr. Várkonyi Ágnes professzor asszony volt a gyerekgyógyászati mentorom. Ott kiderült, hogy nagyon jól kijövök a gyerekekkel. Szívesen játszanak velem, hagyják magukat megvizsgálni. A nővérek és a professzor asszony is mondta, hogy szerintük inkább a gyerekgyógyászatot válasszam a mentőzés helyett – magyarázta a fiatal orvos, aki a sok pozitív visszajelzés után végül a gyerekek gyógyítása mellett döntött. – Igazából még a diplomaosztóm előtti hétvégén is dolgoztam a mentőn, és még most is gondolkozom azon, hogy visszamegyek részállásban egy gyerekmentőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában