bábjáték

2020.01.25. 15:37

A bakonysárkányi amatőr bábcsoport diákjai színvonalas előadásra készülnek

Amatőr bábcsoport alakult Bakonysárkányon. A Közösségi Színtér és Könyvtár 2018-ban csatlakozott a programhoz, melynek célja amatőr művészeti csoportok életre hívása, a helyi kulturális identitás erősítése, valamint a közösségi kohézió és aktivitás megerősítése. A foglalkozás minden héten csütörtökönként van a kultúrházban.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

Csütörtökönként vidám gyerekekkel telik meg a kultúrház. A Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola kilenc tanulója egy bábelőadásra gyakorol. Sarkadi Nagy László A Három pillangó című zenés bábjátékának próbáit Dékány Tibor vezetésével a tanév elején kezdték a diákok.

– Először megismerkedtünk a szerepekkel, jellemzést készítettünk róluk és feltártuk a különböző bábok tulajdonságait is. Majd eljutottunk a munka legszebb és egyben legnehezebb részéhez, a mese színpadra állításához – kezdte Dékány Tibor, a bábcsoport vezetője, aki hozzátette, a téli szünet után jelenetről jelenetre próbálják a bábok animálását, amelybe beletartozik a mozgatás és a helyes színpadi beszéd is. Ezek a mozdulatok adnak lelket a báboknak.

– Segítő céllal nálunk jártak mentoraink, Sarkadi Nagy László író, rendező, színház­igazgató és Végh Zsolt bábszínész, rendező. Mindketten megerősítettek abban, hogy jó úton haladunk, de azt is elmondták, még nagyon sok munka vár ránk, amíg elérjük az igazi sikert. A helyes bábmozgatás, beszéd, animálás növeli a színpadi magabiztosságot, segíti az önkifejezést és az összpontosítást is fejleszti. Ez egy színpadi társasjáték, ahol a gyerekek a játékosok – magyarázta a csoport vezetője, aki azt is elárulta, hogy a bemutató május 16-án, Tatabányán, a Vértes Agorájában lesz.

– Az előttünk álló hónapok még nagy feladatokat rejtenek. De pont ez az, ami motiválja az embert, hogy minden szerep megformálása megállja a helyét egy próba vagy egy elkészült előadás alkalmával.

Tagokat és segítőket is várnak

– Az Otthonról haza projekt keretében a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. az amatőr bábjátszás területén indított fejlesztő programot a Közép-Dunántúli Régió három megyéjében. A pápai Pegazus Színház 2018-ban műhelymunkák keretében segítette a leendő bábcsoportvezetők felkészülését Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyében, akik közül hatan amatőr bábcsoportokat indítottak településükön. Megyénkben Bakonysárkányon kívül Bajnán alakult még csoport – magyarázta a csoport vezetője, Dékány Tibor, aki hozzátette, hogy a bábok elkészítésében Schmerl Éva vállalt szerepet, kinek szakmai tudása és kreativitása sokat jelent. A színpadra állításban Acsainé Gitta néni is részt vesz, hiszen óriási pedagógusi és bábjátszási tapasztalata van, amellyel segíti a csoport sikeres felkészülését. – A bábcsoportnak jelenleg kilenc diák a tagja. Három gyerek akai, egy vérteskethelyi és a többi bakonysárkányi. De várjuk további tagok és segítők jelentkezését is a további munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában