formás finomságok

2019.12.17. 17:30

Ínycsiklandozó mézeskalács házikókból nyílt kiállítás Tatán

A gyerekek a Tarjáni Német Önkormányzat felhívására készítette a nagyszerű alkotásokat, amelyeket a tatai Német Nemzetiségű Múzeumban állítottak ki.

G.D.V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Ínycsiklandozó kiállítás nyílt pénteken a tatai Német Nemzetiségű Múzeumban. A termet szerecsendió, és fahéj illata lengi be. Az asztalokon ugyanis mézeskalácsból készített kis házikók sorakoznak. A gyönyörű alkotásokat a Tarjáni Német Önkormányzat pályázati felhívására készítették el tarjáni gyerekek.

– Az önkormányzat minden évben hirdet pályázatot óvódásoknak, iskolásoknak valamilyen karácsonyi témában. Idén mézeskalácsházikót hirdettünk meg. Annyira szépen sikerültek, hogy úgy gondoltuk szervezünk egy kiállítást belőlük. Nagyon jó a kapcsolatunk a tatai Német Nemzetiségű Múzeummal, akik megkeresésünkre szívesen adtak helyet az alkotásoknak – mondta Schneiderné Bachmann Ágnes a Tarjáni Német Önkormányzat elnökhelyettese.

– A kiállítás megnyitója, a Német Nemzetiségű Múzeum évzáró rendezvénye. A tarjáni gyerekek által készített mézeskalácsházakat péntekig láthatják az érdeklődök. Utána a tarjáni művelődési házba szállítják őket – árulta el Schmidtmayer Busa Mónika, a tatai Német Nemzetiségi Múzeum néprajzos muzeológusa, akitől megtudtuk, hogy a tarjáni óvódások, és iskolások műsorral is készültek az eseményre.

– Az óvodások egy kis karácsonyi műsorral, német és magyar versekkel, dalokkal készültek. Míg az iskolások Christkindle-t, vagyis hagyományos német karácsonyi köszöntést mutattak be. A gyerekek régen házról házra járták a falut és német dalokkal, kis jelenetben előadták, hogy megszületett a kis Jézus – magyarázta a muzeológus.

Egy óra alatt kész

A 11 éves Kovács Léna is készített egy mézeskalácsházikót. Elmondása szerint alig egy óra alatt készült el a mű. – Megvolt rajzolva a ház alakja. Az alapján vágtuk ki és sütöttük meg a tésztát. A legnehezebb a „falak” összeragasztása volt. Hiszen nem voltak egyformák a tészták. Végül kipótoltam cukormázzal, mondhatjuk, hogy a cukormáz volt a habarcs – nevetett Léna aki elárulta, hogy csak azután kezdte el a díszítést, hogy már stabilan állt a házikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában