gyűjtés

2019.12.01. 16:30

A szomódi ovi is részt vesz az újrahasznosítási programban

A szomódi Százszorszép Óvoda rendszeresen gyűjt kupakokat, élelmiszereket rászorulók és beteg gyermekek részére, most az újrahasznosításban vállaltak szerepet.

Krupánszki Máté

Forrás: Beküldött

Számtalan módja és formája van azon kezdeményezéseknek és gyűjtéseknek, melyekhez az oktatási intézmények az elmúlt években egyre nagyobb számban csatlakoznak. Nem ritka, sőt már egyre kevesebb olyan iskolát vagy óvodát találni, ahol más-más célokból ne gyűjtenének elemet, kupakot, tartós élelmiszereket vagy esetleg ruhákat. Nincs ez másként a szomódi Százszorszép Óvoda esetében sem, ahol egyszerre több dolgot is gyűjt a közösség. Most egy új kezdeményezéshez, a Sulizsák programhoz csatlakozott az ovi.

Kupakot, tartós élelmiszert és most már ruhákat is gyűjtenek a szomódi apróságok (Fotó: Beküldött)

Környezettudatos óvodaként nem csak a dolgozók, hanem a szülői közösség célja is, hogy olyan kezdeményezésekben és programokban vegyenek részt, amely a gyermekek szemléletét és nevelését már ebben a fiatal korban a környezetünk védelmére fókuszálja. Ezt szolgálja a Sulizsák program is, melyen keresztül az újrahasznosítás fontosságával ismerkedhetnek meg a gyerekek. A projekt célja, hogy a jövő generációja számára ezek az apró szokások már természetesek legyenek és beépüljenek a hétköznapjaikba.

A Sulizsák program lényege a textil újrahasznosítás. A kezdeményezéshez csatlakozó óvodákhoz egy alapcsomag érkezik, melynek részeként zsákokat, szórólapokat és népszerűsítő plakátokat kap az ovi. A szomódi intézmény esetében szülői kezdeményezés révén valósult meg a csatlakozás, melyet az óvoda dolgozói egyöntetűen támogattak.

A családok leadhatják feleslegessé vált vagy kinőtt ruhadarabjaikat, amely nem csak az újrahasznosítást segíti, hanem az óvoda és iskola számára is nagy támogatást jelent. Mindamellett, hogy az elfekvőben lévő textileket újból felhasználják, az intézmény anyagi támogatást is kap. Az összegyűjtött és lemért ruhaadag súlyának mértéke szerint pénzt kap az óvoda. Így pedagógusok olyan eszközökre és játékokra tudják fordítani a befolyt összeget, amely a gyerekek fejlődését és nevelését szolgálja. A Százszorszép Óvodában december 20-án tartják a gyűjtést.

Mindezek tükrében nem áll távol a nemes célok támogatása a szomódi óvodában, hiszen már évek óta nagy lelkesedéssel gyűjtik a kupakokat beteg gyermekek számára. Gyűjtöttek tartós élelmiszert és szerveztek gyűjtést az SMA beteg Zente számára is. Sőt a használt étolajat is bármelyik szülő beviheti az óvodába, mert azt is szívesen fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában