külön utakon

2019.11.23. 07:00

Szakított Szákszend és Kömlőd

Az október 13-i önkormányzati választás apropót adott arra is, hogy a 2000 alatti lelket számláló települések másik alternatívát válasszanak, kivel szeretnének együttműködni a továbbiakban.

Wágner Zsanett

Az önkormányzati választás apropót adott arra is, hogy a 2000 léleknél kisebb települések döntsenek: kivel szeretnének együttműködni a továbbiakban.

Forrás: Beküldött

Rendkívül fontos napirendi pont miatt ült össze a napokban a képviselő-testület, a Szákszend-Kömlőd közösen működtetett hivatal ügyében. A jelenlegi helyzetet szákszendi Papp Attila Csaba polgármester vázolta fel.

– Kömlőd október 23-án kezdeményezte a közös hivatal megszüntetését – kezdte – Császár szeretne közös hivatalt működtetni, viszont a település más járásban van (Kisbéri járás), ennek a jelek szerint jogszabályi akadálya van, de hamarosan végleges választ kapunk a kormányhivataltól. Miként a településvezető fogalmazott, időközben az is kiderült, hogy Dad kilépett az eddigi, Bokoddal működtetett közös hivatalból, de utóbbi település, mivel lélekszáma meghaladja a 2 ezret, és önállóan is intézheti ügyeit, nem kíván közös hivatalt alakítani.

Papp Attila Csaba elmondta, az elmúlt héten az oroszlányi polgármesteri hivatalt is felkeresték a jegyzővel.

– A város nem zárkózott el a közös hivatal létrehozásától, egyedül a rendelkezésre álló időt tartják szűknek a kivitelezéshez és az ilyenkor kötelező adminisztráció elvégzéséhez. Nem utolsó sorban a képviselő-testületnek is rá kell bólintania a kezdeményezésre – mondta az aktuális helyzetről, végül hozzátette, hogy vannak további alternatívák is, de azokat jobb lenne elkerülni.

A helyzetismertetést követően bocsátotta szavazásra az előterjesztés határozati részét a község első embere, amit a teljes létszámmal jelenlévő grémium egy tartózkodás mellett, egyhangúlag szavazott meg. Ennek értelmében, a szákszendi képviselő-testület tudomásul veszi, hogy december 31-el megszűnik a közös hivatal Kömlőddel. Továbbá kifejezik szándékukat, hogy közös önkormányzati hivatalt kívánnak létrehozni Császárral.

Áldásukat adták a képviselők arra is, hogy amennyiben nem sikerül elhárítani a Császárral kapcsolatos jogi akadályokat, a testület kifejezi szándékát, hogy Oroszlánnyal kíván közös hivatalt létrehozni. Végül megállapodtak abban, hogy a testület felhatalmazza a polgármestert és a jegyzőt, hogy közreműködjön a közös hivatallal kapcsolatos feladatok előkészítésében.

Párkereső esélyek, lehetőségek

Megkerestük Bogáth Istvánt, Kömlőd polgármesterét.

– A hatályos jogszabályok szerint az önkormányzati választást követő 60 nap áll rendelkezésre a döntés meghozatalához, ezért léptünk most – nyilatkozott a településvezető. Mint ismert, Kömlőd 2013 óta működtetett közös hivatalt Szákszenddel. Most, hogy felülbírálták a döntést, a szomszédos Daddal kíván Kömlőd önkormányzata együttműködni. Dad eddig Bokoddal „társult”, de utóbbi település a lakosságszám (2200 feletti) tekintetében egyedül is megállja a helyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában