felújítás

2019.09.08. 14:00

Szűk egy év múlva megnyílik a bajnai Sándor-Metternich kastély

Ünnepségen adták át a felújított bajnai főteret, A ceremónián a Sándor-Metternich kastély sorsáról is szó esett.

Walczer Patrik

nemzetiPopovics György, Völner Pál, Töklincz Piroska, Virág Zsolt, Pallagi Tibor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Szalagátvágással avatták fel az önkormányzati, kormányzati, valamint a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. finanszírozásában átépített bajnai Hősök terét. Az ünnepségen Sztojanovits Kristóf, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője moderátorként közreműködve köszöntötte a jelenlévőket. Pallagi Tibor polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a kastély felújításakor új fejezet kezdődött a község életében. Hosszú tervezés után és dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselőjének közreműködésével pedig megvalósult régi álmuk, a főtér felújítása, egyúttal megköszönte a politikus és a kivitelező cég segítségét.

Kastélyfelújítás

A Sándor-Metternich kastély felújításával kapcsolatban dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tartott ismertetőt. Elmondta, hogy a felújítás hatvan százalékos szintnél tart, a falképek restaurálása pedig a végéhez közeledik. Ismertette, hogy a földszint fő attrakciója a megújult kápolna lesz, míg az emeleten Sándor Móric gróf lovasbravúrjait ismerhetjük meg. A kastélyt 2020 nyarán adhatják át.

Töklincz Piroska, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a szakemberek minden területet a legnagyobb alapossággal és történetiségében kívánják megőrizni.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, hogy a megyei önkormányzat nemcsak a megyei identitás, hanem a turizmus fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet, és lehetőségeikhez mérten szeretnék Bajnát is bekapcsolni a turisztikai vérkeringésbe.

Dr. Völner Pál kitért arra, hogy 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat a kormány, melynek célja, hogy a költségvetés többletbevételeit a családok és a közösség érdekeit szolgáló célokra fordítsák. A beszédek után Nyíri Róbert kanonok, esperes plébános megáldotta a teret, majd Mayer Zsolt, a Mapex-bau Kft. ügyvezetője, Popovics György, dr. Völner Pál, Töklincz Piroska, dr. Virág Zsolt és Pallagi Tibor átvágták a nemzetiszínű szalagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában