mértani pontosság

2019.08.24. 07:00

Mesterlövészek mérték össze tudásukat Szomódon

Hét évvel ezelőtt még csak magyar lövészek vettek részt a Klapka Tactical Mesterlövész Kupán, idén azonban már külföldről is érkeztek versenyzők.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

„Békeidőben” a szomódi lőtérre a rend és a nyugalom jellemző. A reggeli órákban azonban fegyverropogástól volt hangos a környék. A közelgő mesterlövész versenyre ugyanis az indulók ekkor lőtték be puskáikat. A csatazaj elültét követően ismét csend borult a völgyre.

59 résztvevő készülődött arra, hogy megmutassa felkészültségét. Farkas Gábor alezredes, az esemény szervezője rövid tájékoztatást tartott a verseny menetéről, a verseny lényegét pedig úgy foglalta össze, hogy precíziós, nagy távolságú lövészetre gyűltek össze a jelentkezők.

– Háromszáztól ezer, ezerkétszáz méterig „terjed” az úgynevezett nagy távolságú lövészet – mondta. – Az ilyen versenyek hazánkban nagyon ritkák. De egyébként is, ilyen messzire lőni pontosan, rendkívül nehéz.

Farkas Gábortól azt is megtudtuk, hogy hét kategóriában mérik össze tudásukat a lövészek. Hatban bárki indulhat, a hetedik a Szép puska verseny magyar szám, a fegyver feltalálójára, Szép Józsefre emlékezik ezzel a honvédség. A fegyverek különbözőségéből adódik, hogy a lőszerek mérete is eltérő a 7,62 milliméterestől a Gepárd puskához való 12,7-esig, ami majdnem egy kisebb vázára hasonlít.

Ötvenkilencen próbáltak szerencsét

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár, a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sport­egyesület, valamint a Klapka Shooting Team szervezésében rendezték meg immáron a 7. „Klapka-Tactical” Mesterlövész Kupát. A nemzetközi versenyen 59 lövész indult. Közöttük volt 15 katona, akikből öten a tatai helyőrségnél szolgálnak. Ezen kívül érkeztek versenyzők a különleges műveleti erőktől, a felderítő ezredtől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint egyéb fegyveres testületektől, mint például a Terrorelhárítási Központ (TEK). De sok sportlövész egyesület is képviseltette magát a rangos eseményen, amelyen a házigazdák mellett jöttek mesterlövészek Oroszországból, Fehéroroszországból, Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából is.

Az alezredes azt is megjegyezte, ugyan technikai sportról van szó, de a mentális felkészültség is elengedhetetlen. Kérdésünkre Farkas Gábor elmondta, információi szerint az eddigi legnagyobb távolság, ahonnan mesterlövész célba talált, az több mint egy mérföld (1609 méter) volt. Ez Afganisztánban történt.

Az eligazítást követően Lőrincz Gábor ezredes, a tatai helyőrség parancsnoka kíséretében megérkezett Takács Attila dandártábornok, aki köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy a nappali és éjszakai versenyszámok során különböző célokat kell az indulóknak leküzdeniük 500 és 1100 méteres távolságok között.

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár versenyzőinek ereményei:

Military standard kategória: Bognár József szakaszvezető 2. helyezés

Military standard csapat kategória: Bognár József szakaszvezető és Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 2. helyezés

Winkler Gyula tizedes és Tóth András tizedes 3. helyezés

Szép M1 puska kategória: Bognár József szakaszvezető 1. helyezés, Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 3. helyezés

Szép M1 puska csapat kategória: Bognár József szakaszvezető és Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 1. helyezés

Winkler Gyula tizedes és Tóth András tizedes 2. helyezés

Steel Challenge Military Standard kategória:Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 2. helyezés, Tóth András tizedes 3. helyezés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában