érzékenyítés

2019.05.08. 07:00

A tatabányai kölcseys diákok kipróbálták, milyen a mozgáskorlátozottak élete

Esélyegyenlőség napját szervezték meg a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány munkatársai a tatabányai Kölcsey-iskolában.

Sugár G.

Testközelből ismerkedtek a gyerekek az eszközökkel

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány tizenkettedik alkalommal szervezte meg az esélyegyenlőség napját. Ezúttal a Kertvárosi Általános Iskola Kölcsey Ferenc Általános Iskolája adott otthont érzékenyítő programjuknak.

Zettisch József intézményvezető helyettes elmondta: az iskola 4.–8. osztályos tanulói kapcsolódnak be négy helyszínen az érzékenyítő programokba. A tornateremben megismerkedhettek a mozgásukban korlátozottak egyik különleges sportjával, a boccia-val. A tatabányai klub Szabó Istvánné vezetésével kapcsolódott be a programba. A Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének tagjai a mozgásszervi fogyatékkal élők által használt eszközöket mutatták be, s a diákok ki is próbálhatták a közlekedést kerekesszékkel vagy járókerettel.

Testközelből ismerkedtek az eszközökkel a gyerekek (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

–Az esélyegyenlőség napja ráirányítja a figyelmet a valamiféle különlegességgel, mássággal élőkre. Az idén azért esett a választásunk a Kölcsey iskolára, hogy ráirányítsák a figyelmet az intézményre, amely még nincs teljesen akadálymentesítve – fogalmazott Mecsei Ilona, a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szabó Anikóval, egy mozgáskorlátozott szociális munkással is megismerkedhettek, aki életéről, munkájáról beszélt a diákoknak. Sárkány Krisztina fogyatékosságügyi tanácsadó közreműködésével egy másik teremben olyan eszközöket próbálhattak ki a fiatalok, amelyekkel átélhették egyes érzékszervi fogyatékkal élők nehézségeit, betekinthettek élethelyzetükbe. Többek között csukott szemmel kellett megnevezniük különféle tárgyakat.

Huszárné Lovász Mariann a TJ ESZI Család és Gyermekvédelmi Központ munkatársa, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus az autizmus fogalmát ismertette, s beszélt a diákoknak e láthatatlan különlegességről. „Zajos foglalkozás” keretében próbálta szemléltetni az autizmussal élők mindennapjai során tapasztalható nehézségeket, problémákat. A diákok a különböző állomásokon majdnem fél órát tölthettek el, s kapcsolódhattak be a bemutatókba, vehettek részt a foglalkozásokon, amelyeket a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának tagjai és önkéntesei tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában