meteorológia

2019.05.28. 12:27

Heves esőzések és újabb árhullám érkezik

Az előző héten érkezett hatalmas víztömeg miatt az országban jelenleg 395,5 km-en rendeltek el árvízvédelmi készültséget a vízügyi szakemberek. Az előrejelzések szerint pedig még több víz érkezik a Dunán.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a dunai árhullám a hét második felében folytatódhat. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 mm) eső várható.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén kialakuló újabb árhullám a jelenlegi helyzetből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra futhat rá és a mostaninál magasabb vízállásokat eredményezhet. Nagybajcsnál a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az I. fokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A vízállás jelentések szerint Komáromnál június első napján pénteken tetőzik a vízszint, és meghaladja az I. fokú készültségi szintet. A levonuló árhullám Esztergomnál szombaton tetőzik de ott éppen csak eléri az I. fokú készültségi szintet. Neszmélyen a korábbi árhullám miatt víz alá került a Hajóskanzen, valamint Esztergomtól víz alatt áll a bicikliút.

Vízállás előrejelzés a Dunán (Fotó: Hydroinfo.hu)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint megyénkben is heves esőzésekre és viharokra kell számítani az elkövetkezendő 24 órában. Május 28-a kedd éjfélig szórványosan várhatóak zivatarok viharos, 55-75 kilométer per órás széllel. Szerdán a Dunától keletre, illetve esetleg délnyugaton valószínű elszórtan zivatar, elsősorban az Alföldön ezeket helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) kísérheti. Északnyugaton napközben egy-egy 65-70 km/h körüli széllökés előfordulhat északnyugati irányból.

Fotó: met.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában