kiserőmű

2019.04.07. 10:00

Mintegy két és fél hektáros területen épül a kisbéri napelempark

A projektnek köszönhetően éves szinten jelentősen csökken az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Nagy Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. T.

Sajtótájékoztatón mutatta be csütörtökön Czunyiné dr. Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője és Sinkovicz Zoltán polgármester Kisbér határában megvalósuló napelemparkot.

A polgármester elmondta, hogy megvalósulási szakaszába ért a kiserőmű építése, amely az önkormányzat által biztosított mintegy 2 és fél hektáros területen épül.

– A mostani kivitelezés során összesen 2100 áramtermelő egységet helyeznek el – emelte ki a polgármester. Sinkovics Zoltán kitért arra is, hogy a városvezetés 25 évre adta bérbe a területet az Magyar Villamos Művek (MVM) Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának.

Hozzátette: a társaság tevékenysége után iparűzési adót fizet az önkormányzatnak. Czunyiné dr. Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a kisbéri beruházás egy nagyobb projekt része.

Az MVM összesen 21 darab, 0,5 megawatt beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épít az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén. – Az erőművek összesen átlagosan évente 13,2 gigawattóra villamos energia termelésére lesznek képesek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a kisbéri beruházás egy nagyobb projekt része. (Fotó: N. T. / 24 Óra)

Ez a mennyiség több mint 5000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti, valamint éves szinten mintegy 13 000 tonnával csökkenheti az ország szén-dioxid kibocsátását – emelte ki Czunyiné dr. Bertalan Judit.

A Nyugat- Dunántúl és Közép-Dunántúl régiókat érintő projekt teljes beruházási összköltsége mintegy 6 milliárd forint. A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozza az MVM Csoport.

Klímavédelem

A projekt keretében épülő naperőművek támogatják hazánk klímavédelmi céljainak elérését, működésüknek köszönhetően ugyanis éves szinten jelentősen csökken az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A napenergiát hasznosító erőművek zajtalanul, tisztán, káros anyag kibocsátása nélkül termelnek energiát, amellyel nagymértékben hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez. A naperőművi rendszerek automatizáltak, távfelügyelettel vezéreltek.

Sajtótájékoztatón mutatta be csütörtökön Czunyiné dr. Bertalan Judit és Sinkovicz Zoltán polgármester Kisbér határában megvalósuló napelemparkot (Fotó: N. T. / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában