metszés

2019.03.01. 20:00

Tavaszi munkák a szőlőben: Neszmélyen már a kötözéssel is végeztek

Szűkebb hazánkban a szőlőbirtokokon jószerivel befejeződött a metszés. Aki eddig nem végzett ezzel a munkával, az az utolsó pillanatban jár, hogy befejezze.

Petrik József

Villány, 2019. február 12. Munkások metszik a szõlõt a villányi borvidéken Villány közelében 2019. február 12-én. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A nappali enyhe időjárás most már tartósnak ígérkezik. Ezáltal a szőlő úgynevezett mélynyugalmi állapota megszűnhet. Megindul a nedvkeringés a tőkékben és a vesszőkben, ami elindíthatja a rügyezést. Itt tartunk most, miközben Dunaszentmiklóson, a Kősziklás borászat ültetvényein már nemhogy a metszéssel, de a kötözéssel is végeztek.

– Megyénk nagyobb szőlőterületein – ilyen Tata, Nesz­mély, Dunaszentmiklós és Ászár környékén fordul elő – olyan hét-nyolc található a borvidéken, már novemberben metszettek – emelte ki Emmer Szabolcs, a Kősziklás borászat szakembere.

– Éppen azért kezdték ilyen korán, hogy időben befejezhessék ezt a kézimunka-igényes feladatot. Ellenben, aki eddig nem végzett ezzel a teendővel, az az utolsó pillanatokban jár. Az ültetvényekben legkésőbb március végéig ildomos a tavaszi munkákat befejezni.

A metszés egy nagy szakértelmet igénylő munka (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

– A metszés lényege az lenne, hogy beállítsuk a tőkéken az úgynevezett termőegyensúlyt – hangsúlyozta a Neszmélyi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. – Azaz úgy „formáljuk” a szőlőket, hogy azok akkora termést hozzanak, amely ősszel biztonsággal beérik. A rügyszám azonban már tavaly ősszel kialakult a vesszőkön. Legfeljebb a fürtök mérete változhat. Mi egyébként Dunaszentmiklóson arra törekszünk, hogy a hektáronkénti hozamot olyan száz-százhúsz mázsa körüli nagyságra „lőjük be”, a tőkénkénti rügyszám pedig 18–20 darab legyen. A vesszők elfagyása a környékünkön elhanyagolható mértékű.

Ahogy a metszésnek, úgy a szőlőművelésnek is többféle formáját, módját ismerik a termelők. Borvidékünkön ilyen a gyalogművelés, amikor a szőlők karóra támaszkodnak. Ez egy hagyományos módszer.

A szálvesszős fejművelésnél huzalos a támrendszer. A tőkét úgy metszik, hogy a rövid csapok mellett hagynak vesszőket is, amit a huzalhoz kötöznek. Az ernyős művelés során a szálvesszőket ernyő alakban ívelik, és kötözik a támhoz. Az ilyen művelésmód keskeny, jól szellőző lombot nevel, ezáltal egyszerűbb az állomány gondozása is. Ez utóbbi két eljárás talán a leginkább népszerű, illetve jellemző a Neszmélyi borvidéken.

Áprilisban telepítenek

Emmer Szabolcs a tavaszi telepítésre „esküszik”. A Kősziklás borászat április közepe, vége felé tervezi mintegy három hektárnyi új szőlő telepítését. Ebben a térségben – a szakember véleménye szerint – korábban is ez az „ültetési” időpont bizonyult üdvözítőnek. Az ismert szőlész elmondta, hogy két hektáron kékfrankost telepítenének, amelyet rozéalapanyagként, illetve vörösbornak dolgoznának fel.

Emellett, körülbelül fél hektáron, némiképp kísérleti jelleggel, fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajtát, furmintot telepítenek majd, amelynek nedűjét hordóban érlelnék. Egy másik fél hektáron pedig a sűrű, testes, zöldesarany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú hárslevelűnek szavaztak bizalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában