akadálymentesítés

2019.03.28. 19:00

Színházi élményhez juthatnak a vakok és gyengénlátók a Jászaiban

Az előadás előtt kitapinthatják a díszletet és a kellékeket, valamint a jelmezek anyagát is.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Újabb akadálymentes színházi előadásra készülnek a Jászai Mari Színházban. A vak és gyengénlátó, valamint a siket és nagyothalló közönség vasárnap az Anconai szerelmesek című zenés komédiát élvezhetik.

A közelgő eseményről Bereznai Csaba a Komárom-Esztergom Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház önkéntese, Németh Dénesné Tünde a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelnyelvi Tolmácsszolgálat megyei szolgálatvezetője, jelnyelvi tolmácsa, valamint Mihály Csaba a színház művészeti főtitkára beszélt.

Bereznai Csaba elmondta, a fogyatékkalélők a hagyományos színházi előadásokat nehezen tudnák értelmezni, befogadni. A szervezők viszont azt szeretnék, hogy a színház valóban mindenkié legyen.

Mihály Csaba elárulta, a vak, színházba járó közönség az előadás előtt tíz nappal kap egy – az Anconai szerelmesek esetében igen hosszú, húsz perces – hanganyagot, amely részletesen leírja a színpad és a díszlet helyzetét, hangulatát, de kitér az színek árnyalatára, az ablakok, ajtók nyílásának elhelyezkedésére.

Ezt követően, az előadás napján már délután fél négykor várják őket a színházba, a darab előtt ugyanis kitapinthatják a díszletet, kellékeket, a jelmezek anyagát, mintázatát.

Ezt követi az előadás, ami vasárnap 17 órakor kezdődik. Mihály Csaba hangsúlyozta, egy „lépcsőfok” kihagyását sem javasolja azoknak, akik valóban a teljeshez közeli élményre vágynak.

További részletek a 24 Óra március 29-i számában.

A szervezők azt szeretnék, hogy a színház mindenkié legyen (Fotó: H. B. / 24 Óra)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában