női szerep

2019.03.08. 11:30

Ne csak nőnapon figyeljünk a hölgyekre

Hölgyeim, mikor nyitották ki önök előtt utoljára egy autó ajtaját? Mikor kaptak „csak úgy” egy szál virágot? Régen? Sajnos erről nem csak a férfiak tehetnek. Milyen a 21. századi nő? S milyen férfiak veszik körül? Ezekről is kérdeztük nőnap apropóján Ádám Katit, a mÉrtékadó Nők Társasága alapítóját, elnökét.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Különlegesen megkomponált virágcsokrok sorakoztak a Gál lakótelep közkedvelt virágboltjában. A sláger a különböző színű és méretű műanyag táskákba helyezett tavaszi csokrok és gerberakompozíciók. Nyvelt Gyula virágkötő elmondta: nőnapon főként a tavaszi virágokat keresik a férfiak.

Vajon ez a lovagiasság máskor is jellemzi a férfiakat? S milyen a 21. századi nő? Ádám Katival, a mÉrtékadó Nők Társaságának alapítójával beszélgettünk az ünnep apropóján a női és férfiszerepekről.

A hagyományos sze­repek alapján a nő az otthon melegét őrzi: vigyáz a család békéjére. Anya a gyermekeknek, szerető a férfi számára. Egyes szakértők szerint főként a nő felelős azért, hogy megmaradjon a férfi vágya arra, hogy meghódítsa őt. A férfi tanít, s megteremti a mindennapok anyagi biztonságát, és ő a harcos, aki mellett biztonságban érezheti magát a család.

Ez már a múlté. A férfiak ma nem kapnak mintát, hogyan kell a nőkkel gyengédnek és hódítónak lenni. A nők pedig a társadalmi elvárások nyomására lesznek anyák, miközben e klasszikus szerepet nehezen vállalják föl. Hiányzik belőlük az elfogadás, és mély szabadságvágy van a szívükben.

Szerencsére akadnak pozitív példák. Nyolc éve működik Tatabányán a mÉrtékadó Nők Társasága. Alapítója negyvenöt éve van férjnél. Ádám Kati csaknem harminc éve egy építő­ipari cég vezetője.

mÉrtékadó Család és KarrierPONT

A mÉrtékadó Nők Társasága értékhordozó és értékteremtő közösséget épít – nyitottsággal, elfogadással, felelősséggel a jövőért. Célja, hogy segítséget adjon a 21. századi nőnek, miként lehet harmonikusan élni, s az élet több területén is megfelelni. Ötéves működés után egy európai uniós pályázat segítségével és a tatabányai önkormányzattal konzorciumban megnyitották Dózsakertben a mÉrtékadó CSAKPontot (Család és Karrier), ahol a nőknek a családban és a munkahelyen betöltött szerepük kiteljesedésében próbálnak segítséget nyújtani. Rendszeresen szerveznek fórumokat. Irodájuk nyitva áll azok előtt is, akik nehezen találják a helyüket, gyermekvállalás után szeretnének újra elhelyezkedni, vagy munkanélküliként keresnek álláslehetőséget. Önbizalom-erősítő tréningeket, képzéseket tartanak számukra.

Jobbára férfiak veszik körül, akik céltudatosságot, határozottságot várnak el tőle. Mégis fontosnak tartja, hogy érzékeny nőként is tudjon viselkedni a hétköznapokban.

Amikor a hölgyek bekerülnek egy férfias közegbe, úgy érzik, hogy karriert csak akkor építhetnek, ha férfias magatartást vesznek fel. Mindeközben elveszítik finom nőiességüket. Otthon a családtagok meg azt várják el, hogy legyen jó feleség, mintaanya. Ennek nehéz egyszerre megfelelni.

– Társadalmi szinten kellene ezt a kérdést kezelni – hangsúlyozza Ádám Katalin. – Az otthoni és a munkahelyi elvárások szorításában nehezen lehet az egyensúlyt fenntartani. Nyugaton ezt már évtizedek óta a csökkentett heti munkaidővel próbálják segíteni. Sajnos Magyarországon ez a folyamat nagyon lassan indult el.

A sok feszültség sokszor váláshoz vezet. Ádám Kati szerint kevesebb lenne a szakítás, ha már a kapcsolat elején lefektetnék a párok az alapokat: kinek mi a dolga az együttélés során. Maradjon mindig „énidő”, és tartalmas, együtt töltött órák is tarkítsák a kapcsolatot. Ilyenkor a férfi legyen lovagias, a nő pedig élvezze a kényeztetést. A legtöbb férfi elfelejtette, hogyan kell kényeztetni a nőket. A lovagias férfiak kihalófélben vannak. Ma már a lovagiasság is nagyrészt a nőkre hárul.

– Sajnos részben a nőknek tulajdonítható – mondja Ádám Kati. – Annyira „férfiak” akarnak lenni, hogy nem veszik észre, közben kiölik az „erősebbik nemből” a lovagiasságot is.

A férfiaknak ismét udvariasnak kellene lenniük, hogy a hölgyek nőnek érezhessék magukat. Kati meséli: negyvenöt éve házas, és ismerősei néha rácsodálkoznak, hogy ő még rendszeresen kap virágot a férjétől, aki előzékeny, lesegíti a kabátját. Katalin ezekben a helyzetekben igazi nőként viselkedik.

– Fontos, hogy ne csak adni akarjunk, hanem kapni is tudjunk – hangsúlyozza. Nem szereti a nagy ajándékokat, örül egy szál virágnak is. Vallja: a legszebb ajándék nőnapra, ha a hölgyek kaphatnak egy kis „énidőt”, de egy közös vacsora, színház a kedvessel is maradandó élmény lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában