munkásság

2019.03.22. 17:24

Az esztergomi várban ünnepelték az elismert művészettörténészt

Méltó és elismerő szavakkal idézték fel Prokopp Mária művészettörténész munkásságát.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Március 22-én, autentikus helyszínen, az esztergomi vár lovagtermében ünnepelték Prokopp Mária professzort, művészettörténészt, egyetemi tanárt.

Az ünnepség első részében felszólalók, Romanek Etelka polgármester, Horváth Béla címzetes, nyugalmazott múzeumigazgató, Horváth István címzetes, nyugalmazott régész, múzeumigazgató és Tóth Sándor költő egybehangzóan kedves méltató szavakkal idézték fel az ünnepelt történelemkutatásban, művészettörténeti kutatásban és oktatásban tett munkásságát.

A professzorasszony nyolcvanadik születésnapjára szervezték az eseményt (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

Külön kiemelték Prokopp Mária máig megőrzött energikusságát, nélkülözhetetlen, értékőrző tevékenységét, Esztergomhoz és a magyar művészettörténethez fűződő rendkívül erős viszonyát.

Horváth Béla rámutatott, hogy Prokopp Mária számos kétkedő ellenében kutatta kolléganőjével, Wierdl Zsuzsannával együtt az esztergomi vár Vitéz János studilójában látható Boticelli freskót, s állt ki ezen munkájuk eredményeivel a legmagasabb európai tudományos, szakértői fórumok elé.

Horváth Béla, a vármúzeum korábbi vezetője köszönti Prokopp Máriát (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

A professzorasszony nyolcvanadik születésnapjára szervezett március 22-ei konferencián művészettörténeti, történelemtudományi előadások hosszú sorát hallgathatták meg az érdeklődők, az expozék mindegyikének közvetlen köze volt Prokopp Mária tevékenységéhez.

Horváth István, a Balassa Múzeum korábbi vezetője köszönti Prokopp Máriát (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

Az ünnepeltről szól majd a március 25-ei alkalom is, amikor az esztergomi városi könyvtárban a szélesebb közönség ismerkedhet meg Prokopp Mária életével, illetve 26-án a Magyar Képzőművészeti Egyetemen zárul a születésnapi alkalmak sora.

Prokopp Mária (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában