minél előbb, annál jobb

2019.03.24. 20:00

Videóval szűrik ki a fejlődési zavarokat az ácsi bölcsődében

Tavaly pályázati forrásból, idén pedig az önkormányzat támogatásának köszönhetően korai szenzomotoros szűrést tartottak az ácsi Pitypang Bölcsődében.

Nagy Tamás

Tavaly pályázati forrásból, idén pedig az önkormányzat támogatásának köszönhetően korai szenzomotoros szűrést tartottak az ácsi Pitypang Bölcsődében.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Nagy Tamás

Nagy Sándorné, az Ácsi Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője elmondta, hogy az előző évben végzett szűrés jó tapasztalatainak, hasznos információinak köszönhetően szervezték meg idén is a korai szenzomotoros szűrést az intézményben.

– Három csoportban, huszonhat gyermek mozgását és kommunikációját figyelték a kamerák, játékos feladatokon keresztül – emelte ki Nagy Sándorné.

Hozzátette: céljuk az, hogy az eltérő fejlődésű gyerekeket kiszűrjék, és megfelelő fejlesztés után ők is azonos eséllyel kezdjék az iskolát társaikkal, csökkentve ezzel a diszlexiás és magatartás zavaros gyerekek egyre növekvő számát.

Tóth Péter, a projekt koordinátora elmondta, hogy az Ajándék Családsegítő Alapítványnak van egy innovatív ága, amelyik ilyen szűréseket végez. Kitért arra is, hogy a statisztikák szerint átlagosan minden hatodik gyermek eltérő fejlődésű.

– Az eltérő fejlődés, amennyiben idejében kiszűrik, korai fejlesztéssel az esetek többségében akár néhány hónap alatt korrigálható. Az ilyen fejlesztés hiánya viszont tanulási, értési vagy mozgászavarokat eredményezhet majd később, az iskolában – emelte ki Tóth Péter, aki kitért arra is, hogy a korai szenzomotoros szűrés azon alapszik, hogy a gyermek eltérő fejlődése mindig együtt jár a mozgásban is megfigyelhető valamilyen sajátossággal. Gurulást, mászást és ilyen egyszerű mozgáselemeket vizsgálnak egy csoportos szűrésen.

A mozgásra figyelnek (Fotó: Nagy Tamás / 24 Óra)

– A szűrés után egy mozgásvizsgáló szakemberekből álló csoport megnézni és megvizsgálja a videófelvételt, majd ezután szakvéleményt készítenek minden gyermekről a szülők és a bölcsődei nevelők részére, amelyben benne van, milyen mozgássort kellene gyakorolni a gyermeknek, hogy később ne legyenek problémái – emelte ki a projekt koordinátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában