világbajnok

2019.02.11. 17:30

Úgy fest tortára a komáromi cukrász, hogy annak Olaszországban is csodájára jártak

Kiss-Podmaniczky Krisztina nemrégiben újabb aranyérmet szerzett a luxembourgi kulináris világbajnokságon, de azóta is rengeteg feladata van. Külföldi bemutatókat tart – a napokban érkezett haza Olaszországból –, tanfolyamokon oktat, egy éve nyílt meg műhelye is. A komáromi cukrásszal beszélgettünk tervekről, újdonságokról és az „aranyat érő” Greg bácsiról.

Körtvélyfáy Dina

Kiss-Podmaniczky Krisztina a napokban érkezett haza Olaszországból. A komáromi cukrásszal beszélgettünk tervekről, újdonságokról.

Forrás: Facebook

Fotó: Kricky Cakes & Airbrush

– A napokban érkezett haza az olaszországi Riminiből. Ott is versenyzett?

– Nem, ezúttal a Sigep elnevezésű szakmai kiállításon jártam, ahol a közelgő nyári szezon újdonságait mutatták be. Egy új termékkel nyitottunk külföldre, tortaburkolókat gyártó szponzorommal. A standjuknál tartottam bemutatókat kilenctől hat óráig. Megmutattam, hogy lehet használni a festékszóró pisztolyt, képet festeni vele a tortára. Sokan azt hitték, amíg nem látták élőben a technikát, hogy nyomtattuk a képeket a tortára. Figurákat is készítettem, például egy idős bácsi fejét. A hétvégén sok család kilátogatott a helyszínre, de legfőképp a szakma képviselői jöttek. Ez sokat jelentett számomra, mert így külföldön is többen megismerhették, hogyan dolgozom. A kulináris világbajnokságon aranyérmet szerzett versenymunkámat, Greg bácsit és kutyáját ugyancsak magammal vittem. Sokan érdeklődtek, hogy készült és gratuláltak hozzá. Több külföldi meghívást is kaptam, ahol szintén bemutatókat tarthatok majd.

– Említette, hogy a világbajnoki versenymunkája is „elkísérte” Olaszországba. Hogyan készült pontosan Greg bácsi és kutyája? Mennyi idő alatt lehet elkészíteni egy-egy ilyen alkotást?

– A versenymunkáim elkészítése sok időt vesz igénybe. Legalább egy hónap kell hozzá. Sok cukorpasztát, tortaburkolót használok, ez volt az egyetlen, aminél kevesebbet, és extrém gyorsan, egy hét alatt el is készültem vele. Inspirációként szívesen nézegetem különböző művészek fényképeit, rajzait, festményeit. Így akadtam rá egy képre, ahol egy idős úr látható a kutyájával. Az is fontos volt, hogy Komárom szerepeljen az alkotáson, hiszen sok segítséget kapok a várostól. Így a csatornafedélen jelent meg a Komárom felirat. A munkáim készítésekor lényeges szempont, hogy minden eleme ehető legyen, a merevítést leszámítva, ez Greg bácsinál is így volt. A figura belseje pillecukorral összekevert rizspehelyből készült. Erre került rá a cukormassza és a ruha. Mikor az utóbbit készítettem, kicsit olyan érzésem volt, mintha szabó is lennék. A fejet négy óra alatt, külön készítettem el, aztán dolgoztam össze a testtel. A legnehezebb dolgom az ujjakkal volt: hogy legyenek élethűek és ne potyogjanak le.

– A fővárosban több tanfolyamot is tart. Kik vesznek részt a foglalkozásokon?

– Egyre több cukrász jön, akik fejleszteni szeretnék magukat, újat mutatni a vásárlóiknak. Legfőképp a festékszórópisztoly használatát szoktam tanítani, a másik tanfolyamon pedig bonyolultabb formatortákat is készítünk. Akár tigrist, amelynek olyan a szeme, mintha üvegből lenne, pedig karamellából készül. Vannak teljesen képzetlenek is, akik először otthon kezdenek tortakészítésbe, majd szeretnének egyre szebb süteményeket „gyártani”. Akadnak, akik később cukrászdát is nyitnak, mikor elsajátítják a szakmát. Mondhatom, hogy én is így kezdtem. Először a gyerekekkel sütögettünk, majd elmentem egy OKJ-képzésre és cukrász lettem. Budapesten van egy jó kis iskola, amelynek használni tudjuk a tanműhelyét, itt készülnek a torták.

– Egyedi rendelésekre is készít tortákat?

– Tavaly nyitottam Komáromban egy kis műhelyt, ez nagy előrelépés volt. A tanfolyamokon mindenki mondta: – Nagyon szép amit csinálsz, de hol lehet megvenni? Akkor még sehol nem tudtam árulni, de már lehet tőlem rendelni tortákat, és különféle kellékeket, amelyeket használhatunk a dekoráláshoz. Egyedi kérésre is alkotok, bárkinek, bármit. Lehet kérni a nagymama portréját, de a családi kutyust is szívesen elkészítem. Van, aki ódzkodik attól, hogy felvágja a kiskutyáját, erre azt szoktam javasolni, hogy a kutya készülhetne tartós anyagból, amelyet évekre el tud tenni, maga a torta pedig lehet egy nagy párna például, amelyen a kutya fekszik. Akadnak mókás kérések is: a férfiak gyakran rendelnek meztelen női felsőtestet legénybúcsúra, születésnapra. Ezeket a rendeléseket is úgy készítem el, hogy gusztusos legyen és ne vulgáris. A mézeskalácsokon szintén különleges dolgokat lehet megjeleníteni: szeretem megragadni a gyerekek fantáziáját. A karácsonyi vásárokban elkapkodják a népszerű youtuberek, Dancsó Péter, Kriszh Advice arcával díszített süteményeket, de az utóbbi időben nem győzök elég unikornismintát készíteni, ezt a felnőttek is szeretik. Esküvőkre mézeskalácsra szoktam ráfújni az ifjú pár képét, így teljesen egyedi lesz az ajándék. Nem utolsósorban tartós is: jól becsomagolva évekre el lehet tenni. A Valentin-napi és farsangi szezonra szintén készülök.

– A tatabányai Szent Borbála Kórház dolgozóinak is kedveskedett már süteménnyel. Fontosnak tartja ezeket az apró figyelmességeket?

– Persze, de csendesen szeretem csinálni. Vannak olyan szituációk, amikor az ember rádöbben, milyen nehéz munkát végeznek mások. A kisfiam vakbélgyulladása miatt töltöttünk el egy hetet a tatabányai kórházban. Az ott végzett munka emberfeletti, ezért szerettem volna nekik egy kis aprósággal kedveskedni. Karácsony előtt több anyukával, gyerekekkel sütünk különböző szervezeteknek, volt, hogy a tűzoltókat leptük meg. Fontos, hogy másokat is ösztönözzünk hasonló cselekvésre.

– A közösségi oldalán néha egy-két rajzát is megmutatja a közönségnek…

– A gyerekek miatt szoktam rajzolni, festegetni. Szerencsére örökölték tőlem a kézügyességet. Vettem nekik festőpalettát, különféle festékeket és én is kipróbáltam. Bizonyos időközönként szívesen alkotok, de rendelésre nem szoktam. A gyermekeimmel rajzolgatunk, tanítgatom őket, hogyan kell használni az anyagokat: a vízfestéket, grafitot.

– A gyerekeit mennyire érdekli a cukrászat?

– Időnként beállnak otthon segíteni, de annyira nem mozgatja őket. Ebbe már „beleszülettek”. Viszont nagyon büszkék rám: mindig mesélik az iskolában, éppen hol vagyok, mit csinálok, „hakniznak” vele, hogy az anyukájuk világbajnok. A férjemnek is rettentő hálás vagyok, ha nem támogatna, nem segítene mindenben, nem tudnám ezt a szakmát űzni.

– Milyen programok várják a közeljövőben?

– Március 2-án a Tatai Farsang Kupa zsűrijének egyik tagja leszek. Ez óriási dolog számomra, már harmadik éve lehetek az ítészek között. Azért jelent ez nekem ennyit, mert pont itt volt az első nagy versenyem. Elmondhatatlan érzés, azóta is a szívem csücske. Ezen kívül részt veszek egy újabb kiállításon is, a Cake and Bake Show-n, amelyet májusban rendeznek a németországi Essenben.

Már lehet jelentkezni a versenyre

A Tatán rendezett Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokság hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb szakmai versenye, az itt sikerrel szereplő versenyzők évről évre bizonyítanak a különböző világversenyeken és a munkaerőpiacon is.

Kiss-Podmaniczky Krisztina elmondta, itt érte el első jelentős eredményét, azóta már zsűriként segíti a versenyzők fejlődését. A tatai megmérettetésen ismerkedett meg a tatabányai Stop Cukrászda fiatal cukrászával, Nyári Szandrával is, akivel együtt utaztak ki a 2018-as luxembourgi kulináris világbajnokságra. Mindkettejük munkája aranyérmes minősítést ért. Krisztina az arany mellett egy ezüst­érmet is kiérdemelt.

A tatai verseny alapítója Petrezselyem Antalné, Venesz-díjas, Aranykoszorús, Aranydiplomás mestercukrász volt, aki tavaly márciusban hunyt el hosszú betegség után. A Farsang Kupának azonban nem szakad vége: idén már tizenhetedik alkalommal szervezik meg az eseményt, ezúttal március 2-án. A versenyen több kategóriában is lehet indulni, pár napja a versenykiírás is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában