korai szezon

2019.02.27. 06:51

Már februárban is támadnak a kullancsok

A globális felmelegedés következményeként már egész évben számolni kell a kullancsveszéllyel. A szokásosnál enyhébb februárban is többen „találkoztak velük”. Ez a gyakran fertőzést hordozó, terjesztő vérszívó nemcsak a külterületi részeken, erdőkben, hanem a települések kertjeiben, parkjaiban is megtalálható.

Petrik József

A kullancsok jelenléte egyaránt veszélyes ránk és háziállatainkra. Felbukkanásuk száraz, hideg időben – 0 Celsius-fok alatt – ritkább. A hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével számuk nő. A szakemberek szerint márciustól októberig fokozottabban kell számolni e rovar aktivitásával.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint hazánk közepesen fertőzött a vérszívók terjesztett betegségek szempontjából. Elterjedtségük alapján megyénk az enyhén fertőzött térségek közé tartozik. A kullancsoktól kapható betegségek megelőzhetőek. Megvédjük magunkat, ha néhány egyszerű szabályt betartunk. Kiránduláskor fontos ügyelni a ruházatunkra. A rovart könnyebben észrevehetjük világos szerelésben. A nadrág szárát tűrjük a zokninkba mielőtt az erdőbe „gázolnánk”, így az nem tud bemászni az öltözékünk alá. Kullancsriasztó szerrel fújjuk be a bőrünket és ruhánkat!

A készítményeket utasítás szerint alkalmazzuk. Kerüljük a sűrű, nedves aljnövényzetet, a vadak által látogatott csapásokat, gyakran ellenőrizzük a ruhánkat. A túra után, vizsgáljuk át bőrünket, a hajlatokat, és szedjük ki a kullancsot. A rajtunk esett sebet langyos, szappanos vízzel öblítsük le. Az „élősködő” eltávolításakor a bőrben maradhat a szájszerv, de ez nem jelent veszélyt. Háziállatunkat is vizsgáljuk át, ha elkísért bennünket. A négylábút ne engedjük az ágyra vagy a bútorra heveredni, mert a rájuk került kullancsokat behurcolhatják. Kedvenceinket is célszerű kullancsriasztóval védeni.

A vérszívók az emberre veszélyes kórokozókat hordozhatnak és terjeszthetnek, nálunk a két legfontosabb fertőzés a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Az agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, erre kétféle oltóanyagot forgalmaznak. Mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata. A Lyme-kór ellen nincs vakcina.

A Lyme-kórt gyűrű alakú bőrpír jelzi, amennyiben a kullancscsípést követően bármilyen bőrtünet esetén, illetve ha izomfájdalmat, lázat, fejfájást tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

Az eltávolításhoz használjunk csipeszt!

Fontos a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezése, eltávolítása, mivel az általa hordozott kórokozók átvitele jellemzően csak a szúrást követően néhány óra múlva kezdődik el, és ez általában eredményes módszer ennek megakadályozására. A csípést követően akkor vehető csak észre a rovar, ha az ember kifejezetten keresi, vagy a kiszívott vér következtében jelentősen megnagyobbodott a mérete. Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, vagy kiszedőkanál használata. Ennek előnye az, hogy a kullancs potroha nem nyomódik meg, így elkerülhető, hogy a bőrbe öklendezze a kórokozót tartalmazó váladékát. Szükség esetén azonban két körmünk közé fogva is kiszedhető a vérszívó, egy határozott mozdulattal húzzuk ki rögzülési pontjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában