hadsereg

2019.01.11. 13:59

A doni áttörés elesett áldozataira emlékeztek Tatán (fotók)

Ma, pont hetvenhat éve élte át – a doni áttöréskor – a magyar honvédség eddigi legnagyobb tragédiáját.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Az ezer és ezer számra odaveszett katonáink között sokakat Tatáról vezényeltek a fagyos orosz frontra. Az adatok szerint a városból és környékéről csaknem kilencszázan kerülte ki a Don folyóhoz, ám csak hetvenketten tértek onnan haza.

A Honvéd Bajtársi Klub és a MH. 25. Klapka György Lövészdandár szervezésében január 11-én pénteken, a várkanyarban található második világháborús hősi emlékműnél róhatták le kegyeletüket mindazok, akik így tisztelegte azok előtt, akik a honvédesküjükhöz híven, az életüket adták.

Sárközi József nyugalmazott ezredes, a bajtársi klub vezetője azt emelte ki, hogy huszonhét évvel ezelőtt, a városban állított „kőtömb”, a rárótt nevekkel azóta is erre az óriási áldozatra figyelmeztet. A magyar honvédek kilátástalan küzdelmére.

1943. január 12. és 14. között a II. magyar hadsereg sorsa megpecsételődött, néhány hét leforgása alatt több tízezer magyar honvéd vesztette életét, vagy esett fogságba a doni katasztrófában. A Don mellől, ahova majd kétszázezer magyar bakát vezényeltek ki, alig hatvanezren tértek haza. Az elesettek többsége ma is idegen földben nyugszik.

Michl József polgármester azt hangsúlyozta, hogy nem kellett volna ott lenni katonáinknak ezen a ítéletnapi kataklizmán, amely után csak a fájdalom maradt az itthon maradottakban.

További részletek a 24 Óra január 12-i számában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában