jó hír

2018.11.08. 07:00

Napokon belül eltűnik a Május 1. úti gödör

Több éve gondot okoz Tatán a visszatérő források miatt be-beszakadó Május 1. úti gödör, amelynek felszámolása most a hajrájához ért.

Kemma.hu

május 1. úti gödör

Forrás: Város Tata

A Május 1. úti gödörtől most már tényleg hamarosan elbúcsúzhatnak az autósok. Tata önkormányzata számolt be arról, hogy sikeresen befejezték a vízelvezetési munkákat a Május 1. út tömbházak felőli oldalán, november 7-én pedig megkezdődtek a pályaszerkezet-építési munkálatok. Hozzátették: jelenleg marják az aszfaltot, az érintett szakaszt a tervek szerint a hónap második felében vehetik újra birtokba az autósok.

Az ominózus útszakasz a visszatérő források miatt immár évek óta gondot okoz az autósoknakTatán, a karácsonyfa és a nyuszi került már bele, hogy felhívják a figyelmet a Május 1. úti gödör miatti bosszúságra a helyiek.

Ahogy korábban Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, ez az egyik legnagyobb forrás Magyarországon épített környezetben, amelynek az útját a forgalom fenntartása mellett kell szabályozni, biztosítani.

A rekonstrukció mintegy 150 méteres szakaszt érint. Augusztus elején kezdődött a munka a gödörnél: a bontási munkákat követően kezdődött meg a víz apasztása, majd úgynevezett mélyszivárgókat, azaz az elvezetéseket építették be, másfél, illetve három méter mélységben. A forrás vizét pedig az utat keresztező Kismosó-pataknál kialakított két átereszbe, majd onnan a vízfolyásba vezették.

A közgyűlésen is téma volt

A megyei közgyűlés október végi tanácskozásán elhnagzott: a visszatérő karsztforrások emelkedése az egész megyét érinti, de kritikus helyzet csak Tatán és környékén alakult ki. A középhegység területén több mint 630 forrást ismernek, köztük 140 karsztforrás, amelyből csaknem negyven Tatán „szólalt meg” újra. A környéken az intenzív bányaművelés lezárultával 20 év alatt 20 métert emelkedett a karsztvíz szintje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában