cukrászat

2018.11.26. 17:30

Krisztina Greg bácsija és Szandra Luciferje aranyat ért a kulináris világbajnokságon

A Luxemburgban megrendezett kulináris világbajnokságról Kiss-Podmaniczky Krisztina és Nyári Szandra is aranyéremmel tér haza.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: beküldött kép

Dupla megyei sikernek örülhetünk, hiszen a komáromi Kiss-Podmaniczky Krisztina és a császári Nyári Szandra is aranyéremmel térhet haza a Luxembourg városában rendezett kulináris világbajnokságról. A négy évente rendezett megmérettetésen egyéni cukrászati artisztika kategóriában indult, és került a legjobbak közé Kiss-Podmaniczky Krisztina és Nyári Szandra.

Előbbi nem először próbálta ki magát a versenyen: 2014-ben cukorból készült Újházi-tyúkhúslevesével lett szintén aranyérmes. Idén Krisztina két kompozícióval készült. Első nap szfinx macskákat formázó alkotását mutatta be, amellyel ezüstérmes lett, második nap pedig Greg bácsit és kutyáját, akik aranyérmet hoztak alkotójuknak.

Krisztina lapunknak elárulta, egy közösségi oldalon tagja egy szfinx macskás csoportnak, ahol elbűvölte őt a cicák különlegessége. Hozzátette, reméli, így még több ember szívéhez kerül közel ez nem mindennapi a fajta. – Az idős urat és kedvencét egy tetoválóművész rajza ihlette. Mikor megláttam, rögtön úgy éreztem, el kell készítenem cukorból is! – mondta Krisztina.

Azt is megtudtuk, a világbajnokságon pontszámok alapján értékelnek: amelyik versenymunka eléri a kilencven pontot, az lesz aranyérmes, így többen is megszerezhetik ezt a minősítést. Az először Luxembourgban versenyző Nyári Szandra Lucifer nevezetű ördögének köszönhetően vehette át az aranyérmet. – A zsűri elfogadó, azt is értékelik, ha az ember koponyákat, csontokat készít. Szerettem volna a stílusomhoz közel álló alkotással érkezni, így jutott eszembe Lucifer, az ördög – fogalmazott Szandra.

Krisztina és Szandra még a Tatai Farsang Kupán ismerkedtek meg, ahol Szandra versenyzőként, Krisztina pedig zsűriként volt jelen. Ekkor beszélte rá a fiatal versenyzőt, hogy induljon a kulináris világbajnokságon, amelyre végül együtt utaztak ki. A versenyzők hozzátették, a megmérettetésre a világ minden tájáról érkeznek művészek, akiknek színvonalas munkái őket is inspirálják. Jólesett számukra az elismerés, az aranyérem, nem utolsósorban pedig az eseményre látogatók dicsérő szavai is.

A közönség is megkóstolhatja a fogásokat

Az kulináris világbajnokságot minden negyedik évben rendezik meg, november 24–28. között, amelyet a Worldchefs (gasztronómiai világszövetség) védnököl. Csaknem hetvenkét ország legjobbjai vesznek részt az eseményen. Az egyéni versenyzők, valamint regionális csapatok mellett a legnagyobb látványosság a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenye.

Öt napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos menüsorukat, 110 személyre.

Ugyanis nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azok a gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes jegy a nemzeti és junior válogatottak menüsoraira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában