konferencia

2018.11.27. 20:08

A kereszténység világeseményére készülve tanácskoznak Esztergomban

Az esztergomi Szent Adalbert Központban háromnapos konferencia indult, melyen mind a négy történelmi keresztény egyház és az ószövetség népe is jelen volt.

Kemma.hu

Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek beszédet mond a XII. Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitóján MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Háromnapos eucharisztikus tudományos konferencia indult november 27-én a Szent Adalbert Központban, melyen mind a négy történelmi keresztény egyház, valamint hittudósok, főrabbik képviseletében az ószövetség népe is jelen volt. Az eseményen többek között részt vett August Blume, Magyarország Szentszéki Nagykövete, illetve római-, görög katolikus érsekek, püspökök és protestáns egyházi vezetők, képviselők is.

Erdő Péter bíboros konferencianyitó köszöntőjében többek között így fogalmazott: „A 2020-ban, Budapesten tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve fontos feladatunk, hogy tudományosan is reflektáljunk a sokrétű és gazdag valóságra, ami számunkra az eucharisztia jelent. Fontos számunkra mindazoknak az imádságoknak és szokásoknak az ismerete, amelyek a zsidó hagyományok világában az étkezéshez kapcsolódnak, hiszen ezek is, úgy tűnik, szerves összefüggésben vannak az egyházi közösségben végzett eucharisztikus ünneplés kialakulásában.”

„Protestáns testvéreink felfogása az úrvacsoráról számunkra nem elsősorban a régi hitviták megértése miatt fontos, hanem inkább a jelenbe kibontakozó párbeszéd elmélyítését segítik”, mondta Erdő Péter. Az első nap előadását a zsidó felekezet képviselői tartottak, majd többi napon számos előadás hallgatnak meg a résztvevők, így egyebek mellett az orosz, a román, a bizánci és a görög-katolikus és protestáns magyar egyházak eucharisztia gyakorlata a témakörben.

Mi az eucharisztia?

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a kereszténység egyik legnagyobb világeseménye, melyre legutóbb hazánkban 1938-ban került sor. Mint a rendezvény honlapján olvashatjuk, a cél, hogy „a legszentebb Oltáriszentség tiszteletét egyesítsék nagy létszámú eseményekkel, s így tegyék érzékennyé az embereket az eucharisztikus „jelenlét” iránt, s egyúttal felmutassák a katolikusok számára, hogy milyen sokan vannak és milyen erősek.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában