elhivatottság

2018.11.09. 07:00

Fiataltól az idősekig segítik a rászorulót

November 12-e a szociális munka napja. Az ebből az alkalomból a városházán szervezett ünnepségen köszöntötték a 25, 30 éve a szolgálatnál dolgozó munkatársakat.

S. G.

Fotó: Dallos István/24 Óra

Az itt dolgozók mindannyian vállalják a kihívásokat, túlórákat annak érdekében, hogy az ellátottak helyzete javuljon – kezdte az ünnepségen köszöntőjét Mecsei Ilona, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények (TJ ESZI) igazgatója. Az igénylők száma, s az ellátásra szorulókra fordítandó idő is egyre csak növekszik, miközben a szociális dolgozók létszáma sajnos még mindig nem elegendő. Ugyanakkor örvendetes, hogy az elmúlt évben jelentős beruházások történtek az intézményekben – felújítások, eszközbővítés, pihenőparkok kialakítása is szerepelt a felsorolás között.

Schmidt Csaba polgármester megköszönte a szolgálat minden munkatársának áldozatos tevékenységét, amelyet sokszor már kilátástalan helyzetben lévő emberek érdekében tesznek. Nagyon nehéz, de komoly feladatot vállalnak a szociális dolgozók, akik a legkisebbektől a családokon át a legidősebbekig, minden korosztály számára segítséget nyújtanak szükség esetén – tette hozzá.

Három évtizede dolgozik a szolgálatnál Kiss Ilona Edit (Újvárosi Segítő Szolgálat) valamint Pratz Józsefné (Tarján Segítő Szolgálat). Negyedszázada segít a rászorulókon Domnanovich Éva Mónika (Alsógallai Segítő Szolgálat), Kovács Miklósné (Szent Teréz Idősek Otthona), Márkus Antalné (Kertvárosi Segítő Szolgálat), valamint Somlói Nagy Renáta Klára (Segítő Szolgálat). Új munkatársként az idén a szolgálathoz belépett Heszler Katalin, aki a Szent Margit Idősek Otthonában kezdett el dolgozni.

Heszler Katalin idén kezdi a szolgálatot (Fotó:Dallos István /24 Óra)

Átadták az igazgatói dicséreteket is. Mecsei Ilona igazgató jutalmat adott át Mészáros Máriának, Meier Melindának, Vámos Katalinnak (Család és Gyermekjóléti Központ), Varga Évának (Gazdasági Hivatal), Bacsó Zitának, Ódé Beatrixnak (Szent Márton Központ), Németi Rolandnak (Szent Erzsébet Központ), Kilb Szvitlanának, Szabó Zoltánnénak, Szőkéné Kővári Tímeának, Turos Noéminek (Szent Teréz Idősek Otthona), Tápler Irénnek (Szent Margit Idősek Otthona), Beckné Árvai Juditnak és Rácz Tibornénak (Alsógallai Segítő Szolgálat), Schruf Ágnesnek (Újvárosi Segítő Szolgálat), Werliné Kárpáti Szilviának (Tarjáni Segítő Szolgálat).

Tisztesség és alázat

– A szociális munka napja jó alkalom arra, hogy köszöntsük munkatársainkat, akik az elesett, hátrányos helyzetű vagy kiszolgáltatott emberekért dolgoznak – mondta Mecsei Ilona, a TJ ESZI igazgatója. – Sajnos egyre kevesebb az új munkatárs. Nehezen tudjuk megtartani a pályakezdő fiatalokat. Bár rendkívül fontos tevékenységet végzünk, mégis nagyon alacsony a szociális munka megbecsülése, s ugyanazzal a végzettséggel más területen akár 20–30%-kal magasabb jövedelemhez lehet jutni. Jelenleg 311-en dolgoznak a TJ ESZI intézményeiben, 10 településen látnak el szociális feladatokat.

– Rendkívül fontos ezen a területen a tisztesség, az alázat, az emberszeretet, s büszke vagyok munkatársaimra, akik rendelkeznek ezekkel az erényekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában