kooperáció

2018.11.23. 15:42

Ezekre figyeljünk, ha futásra vagy kerékpározásra használjuk a töltéseket

Több panasz is érkezett az elmúlt időszakban az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz, az árvízvédelmi töltéskorona használatával kapcsolatban.

N. T.

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. T.

Sokan nem tudják, hogy meddig terjed a lakossági igénybevétel. Az árvízvédelmi védművek fő funkciója a töltések mögötti lakott területek elöntés elleni biztonságának garantálása, tehát a lakosság védelme. – Emellett a tényleges árvízi védekezés nélküli időben természetesen a védművek koronáinak egyéb jóléti hasznosítása, azonban futás, kerékpározás, görkorcsolya természetesen megengedett – mondta Németh József.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője hozzátette: a töltések az árvízi védekezés céljainak megfelelően épültek ki, ahogy a karbantartási szintje is ezt az igényt elégíti ki, így kedvezőtlen időjárási körülmények között veszélyes lehet a töltésen való közlekedés. Németh József kiemelte, hogy a vízügyi igazgatóság szolgálati gépjárművel is közlekedik a töltéskoronán, hogy felügyeleti alapfeladatát maximálisan el tudja látni. – A feladat végrehajtása így esetenként gépjárműforgalmat generál, melyet a jóléti töltéshasználóknak kötelessége tudomásul venni és szükség esetén biztosítani az akadálymentes haladást – emelte ki az igazgató.

Korábban rendszeresen tapasztalták a szakemberek, hogy a töltésen a sorompókat kinyitják és bedobálják a töltés közepére, vagy mostanában vastag faágakat húznak a burkolat közepére, mely így balesetveszélyes helyzetet okoz. Több alkalommal is előfordult, hogy a töltést használó sportolók nem húzódtak félre akadályozva ezzel a szolgálati gépjármű forgalmat.

A fenti esetek egyértelműen nehezítik a munkavégzést. A töltésen gépjárművel csak engedéllyel szabad közlekedni, melyet az igazgatóság a beérkezett kérelem alapján bocsájt ki, de csak indokolt esetben. – Ennek ellenére illegális gépjármű forgalommal találkozunk. Az engedély nélküli gépjárműközlekedés megszüntetésére igazgatóságunk korábban már tett intézkedéseket, melynek keretein belül lezártunk több sorompót – hangsúlyozta Németh József.

Kérik, hogy vigyázzanak a védművekre

Sokan nem tudják, hogy meddig terjed a lakossági igénybevétel, ezért az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ezúton is kéri a lakosságot, valamint minden sportolni és kikapcsolódni vágyót, hogy közösségi szellemben tekintsen a töltésekre és támogassák az ott szolgálatot ellátó vízügyi szakembereket a munkavégzésben, hiszen így joggal bízhat benne mindenki, hogy hosszútávon kialakul az a területhasználati kultúra, mely ezt a problémakört megoldja.

A töltéseket egyébként a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei az igazgatósággal fennálló együttműködés keretein belül rendszeresen ellenőrzik, hogy az illegális gépjárműforgalmat kiszűrjék. Emellett arra törekszik az igazgatóság, hogy a védművek megóvása, mint jogszabályban rögzített egyik alapfeladata mellett a társadalom jóléti, rekreációs igényeit is figyelembe véve üzemeltesse a védműveket, ehhez azonban a lakosság szabálykövető magatartása és konstruktív együttműködése elengedhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában